RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susreti

Promovirana tri broja časopisa „Život“

Nakon promocije časopisa „Riječi“, sinoć su u okviru pratećeg dijela programa “34. Susreta pozorišta / kazališta” Brčko distrikta promovirana tri broja časopisa za književnost i kulturu „Život“ koji izdaje Društvo pisaca Bosne i Hercegovine. Predstavljači su, uz moderatorsku palicu Danijele Regoje, bili glavni i odgovorni urednik Almir Bašović, ovogodišnji selektor Susreta i član redakcije Žarko Milenić, pisac i prevoditelj iz Brčkog.

Ovo je časopis koji su nekada uređivali Meša Selimović, Mak Dizdar, Alija Isaković, Miljenko Jergović i drugi naši književni velikani.  Zbog toga je profesor Bašović na početku promocije predstavio kratku povijest izlaženja časopisa, kazavši da je to jedan od starijih naših časopisa pokrenut 1952. godine, s obnovom 2007. godine.

„U Brčkom imamo ponovo priliku predstaviti časopis koji je pomalo i brčanski jer su članovi redakcije i Brčaci: Vahidin Preljević i Žarko Milenić. Spomenuo bih i ostale članove: Jasmina Agića, Gorana Karanovića, Jasnu Šamić i Nikolu Vukolića, te sekretara Matiju Bošnjaka. Ove godine smo, od aprila do oktobra, uspjeli objaviti tri broja, te uveli u praksu objavljivanja jedan broj na ćiriličnom pismu.  Po blokovima smo predstavili Maka Dizdara, Dževada Karahasana i Michaela Krügera. U svakom izdanju gledali smo da imamo različite književne forme“, istaknuo je prof. Bašović, napominjući da časopis „Život“ nije antologija onoga što se piše, već pregled književnog života kod nas.

U kombinaciji unutarnje i vanjske perspektive, kurs redakcije bio je usmjeren prema našoj književnosti iz prošlosti i današnjice, putopisima i prijevodima s njemačkog, engleskog, francuskog, ruskog, perzijskog, slovenskog …

Žarko Milenić, u ime redakcije, ističe da je ona zapravo internacionalna. Uz priloge, ponajviše iz književnosti, skrenuo je pažnju, pošto se u Brčkom održavaju Susreti kazališta, i na priloge iz teatra, kao što su in memoriam posvećeni Samu Shepardu i Dariju Fou. Uz prikaze knjiga pisaca iz regiona i prevedenih knjiga, objavljen i Milenićev prikaz romana „Avijatičar“ Vodolazkina, po njegovoj ocjeni, najzapaženija knjiga 2016. godine koja još nije prevedena na neki od jezika bivše Jugoslavije.

Dramaturg Predrag Nešović, koji se javio iz publike, kaže da još od 1973. godine prati „Život“ kao važan časopis. Napomenuo je da je u suradnji s Radio Sarajevom, časopis objavljivao radio drame nagrađene na natječaju ovog radija, od kojih  su dvije adaptirane za kazalište.

  • Mak Dizdar U časopisu Život 1954. godine objavljuje prekretno važnu poemu Plivačica koju će potom, u nešto drugačijoj verziji, objaviti i kao zasebno izdanje, u vlastitoj nakladi. Od 1964. godine do smrti bio je glavni urednik časopisa Život.
  • Jedan od ovogodišnjih brojeva “Života“ otvara interview sa Dževadom Karahasanom pod nazivom Ideologija je metafizika fundamentalizma u kojem govori, između ostalog, o svojoj i književnoj sceni BiH, književnoj kritici, ideologiji, kulturnim paradigmama Istoka i Zapada, umjetnosti kao odrazu stvarnosti …
  • Njemački pjesnik Michael Krüger ovogodišnji je dobitnik nagrade „Bosanski stećak“ Međunarodne književne manifestacije „Sarajevski dani poezije“. Ovaj književnik je kao pjesnik, prozaist, romanopisac i urednik obilježio njemačku kulturnu scenu zadnjih četrdeset godina.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.