RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Održano još jedno stručno predavanje za pčelare

Udruženje pčelara “Brčko”, organizovalo je danas u Domu kulture, za sve pčelare edukaciono predavanje na teme “Proljetni razvoj pčelinjih društava za proljetnu pašu”, te predavanje o američkoj kugi pčelinjeg legla, zaraznoj bolesti pčela.

Velimir Živanović, predsjednik ovog društva, kazao je da se ova zarazna bolest pojavila i u Brčkom zbog čega su i organizovali ovo predavanje.

Predavač iz Srbije veterinar specijalista, Snežana Milosavljević, istakla je da se  američka kuga pčelinjeg legla jako širi po BiH, Srbiji i zemljama u okruženju.

“Pčelari su jako nevoljni da prijavljuju bolest, a bolest je po zakonu obavezna da se prijavljuje jer iako šteti samom pčelaru, šteti i svim pčelarima u okruženju od tri kilometra. Može da se dogodi da nestane ceo pčelinjak, tako da je edukacija veoma potrebna, kako bi se prepoznali prvi simptomi bolesti, kao i prijavila bolest. Ja i kolege se trudimo da svoje znanje prenesemo kako bi od njih napravili savesne pčelare koji će znati da prepoznaju kada nešto nije u redu sa njihovim pčelama i da to rešavaju na obostranu korist  ”, istakla je prof. Milosavljević.

Velimir Živanović procjenjuje da u Distriktu ima oko 300 pčelara i oko 20.000 košnica. On je istakao da pčelari Distriktu, u odnosu na ostale dijelove BiH, imaju dobre podsticaje, te se u ime pčelara sva tri brčanska udruženja zahvalio Vladi Brčko distrikta BiH na tome.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.