RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Parlamentarna većina svjesno krši Statut – poručio HSS Distrikta

Tri zastupnika iz reda Hrvata u brčanskoj Skupštini, danas su javnosti iznijeli svoje stavove o aktuelnoj političkoj situaciji, zahtijevajući da se poštuje Statut i Koalicijski sporazum koji precizira da su, dio parlamentarne većine, one stranke koje imaju minimalno tri zastupnika iz jednog naroda.

Nije korektno da zastupnici iz reda druga dva naroda odlučuju o podobnim Hrvatima koje će zadržati u parlamentarnoj većini, istodobno, potpuno svjesno kršeći Statut, ali i Koalicijski sporazum, jer HDZ više nema tri već dva zastupnika, čime ni potpisani Sporazum više nije važeći – naglašeno je pred novinarima.

«Spremni smo za razgovore sa svima, a naročito s HDZ-om, ali je neophodno da pokažu da fotelje, i političke pozicije koje zauzimaju, nisu ispred opšteg interesa hrvatskog naroda u Distriktu. Tim prije, jer smo mi iz HSS-a, izlaskom iz vlasti to već potvrdili», rekao je zastupnik i predsjednik HSS-a “Braća Radić” Distrikta, Ivan Kndelj.

Doskorašnji zastupnik HDZ-a, Tomislav Stjepanović, koji sada dijeluje unutar Kluba HSS-a, je istakao da on nikome nije ukrao mandat, a najmanje je to učinio, kako kaže, Anti Domiću.

«Nije nositelj mandata Domić, on je odlučio da bude dogradonačelnik, a meni je po odluci birača, koji meni vjeruju, pripalo mjesto u Parlamentu i, prema tome, ja nikome ništa nisam ukrao», naglasio je Stjepanović.

Zastupnik HSS-a, Peja Mendeš, kategoričan je u tvrdnji da gradonačelnik i predsjednik Skupštine svjesno krše Statutut.

«Čine to držeći u većini samo dva Hrvata, umjesto minimalnih tri. I da stvar bude gora, konstatuju da sve funkcioniše normalno, iako nije ispoštovan većinski broj zastupnika iz jednog naroda», precizirao je Mendeš.

O svemu su obavještene nadležne institucije, počev od sudova do OHR-a i supervizora za Brčko, te se očekuje da svi reaguju, u zaštiti Statuta Brčko Distrikta BiH, poručeno je sa upriličene pres konferencije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.