RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Policija ustanovila da vozači sve više nepropisno parkiraju vozila

S obzirom da je od uspostave naplate parkinga u Brčkom, primjećeno da veliki broj vozača izbjegava ovu zakonsku obavezu nepropisno parkirajući svoja vozila, Policija Brčko distrikta BiH započela je akcije pojačane kontrole u stacionarnom saobraćaju uz represivne mjere.

“Do sada smo imali tri takve akcije. U prvoj smo sankcionisali 60 vozača koji su nepropisno parkirali svoja vozila i jedno smo izmjestili specijalnim vozilom “Pauk”. U drugoj smo sankcionisali 72 vozača, a u trećoj akciji 76, te izmjestili četiri vozila. U periodu od prošlog petka do danas ukupno smo sankcionisali 126 vozača koji su parkirali na nedozvoljenim mjestima, a “Paukom” izmjestili sedam vozila. Najviše nepropisnog parkiranja je u užem centru grada, i to u blizini bitnih institucija i ustanova”, precizirao je Komandir saobraćajne policije Kenad Bajrić.

Prema njegovim riječima, nepropisnim parkiranjem vozači dovode u opasnost živote pješaka, onemogućavaju normalno odvijanje saobraćaja, te oštećuju infrastruktru, tako da će ova aktivnost biti nastavljena sve dok se ne pokažu pozitivni efekti, odnosno vozači ne počnu poštovati pravila saobraćaja.

“Ovo je problem prvo etike i morala, svjesti i kulturnog ponašanja u saobraćaju. Represija je sredstvo koje je nama zakonom dato kao ovlaštenje i mi je primjenjujemo, ali do sada, kazna niti u jednom slučaju nema puni efekat, već samo dozu preventivnog efekta”, istakao je Bajrić.

Naveo je, i da je problematika nedostatka broja parkirnih mjesta u Brčkom također izražena, ali da se posljednje vrijeme i ona rješava otvaranjem dodatnih parking prostora.

Minimalna kazna za nepropisno parkiranje iznosi 40 maraka, a ukoliko “Pauk” izmjesti automobil dodatno se plaća još 72 marke za te troškove, s tim da ukoliko to nepropisno parkiranje izazove neku opasnost ili posljedicu, kazne mogu biti još veće.

“U svakom slučaju, kako god izračunamo daleko veće su kazne nego sama cijena parking karte za period za koji se vozač odluči da parkira svoje vozilo. Zato pozivam još jednom sve vozače da poštuju odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja kada je u pitanju parkiranje”, dodao je Bajrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.