RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Podignuta optužnica protiv dvadesetdvogodišnjeg Miralema Omeraševića

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Miralema Omeraševića (22) iz Brčkog zbog serije imovinskih i drugih krivičnih djela izvršenih tokom godine u ovom gradu i okolnim mjestima u distriktu Brčko.

Optuženi se tereti da je, u periodu od aprila do oktobra, provaljivanjem u privredne i stambene objekte na tom području, uz sudjelovanje drugih lica, počinio brojne teške krađe pribavivši sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 10.000,00 KM. Njemu se stavlja na teret i teži oblik razbojništva, koje je u mjesecu julu izvršeno  nad radnicom kladionice Bet Live u Brčkom, odakle je uz upotrebu sile oduzeto više od 1.500 KM. Uz to, u jednoj od optužnih tačaka Omerašević je optužen i da je dvadesetak dana ranije ubodom nožem u predjelu ramena povrijedio jedno lice.

Optužnica protiv Omeraševića sudu je dostavljena na potvrđivanje s prijedlogom da se optuženom produži pritvor, koji mu je na prijedlog Tužilaštva Distrikta ranije određen zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo. Tužilaštvo će po potvrđivanju optužnice nastaviti daljnje zastupanje optužbe pred nadležnim sudovima s ciljem utvrđivanja krivice optuženog, te njegove osude i odgovarajućeg kažnjavanja. Inače, za  krivična djela stavljena na teret optuženom, izuzev lake tjelesne povrede, propisane su isključivo  zatvorske kazne. Za  tešku krađu propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina, dok se za teži oblik razbojništva iz ove optužnice, koja je pred sudom u cjelosti već potvrđena, može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.