RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vozači, pješaci, poštujte propise! Policija kažnjava!

Policija Brčko distrikta BiH najavila je da će, u svrhu prevencije, vršiti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa posebnim akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila, kontrolu alkoholiziranosti vozača, te nepropisnog parkiranja vozila i kretanja pješaka u saobraćaju.

Stručni savjetnik za edukaciju u brčanskoj Policiji dr Halid Emkić istakao je da se pojačane kontrole provode u cilju sprečavanja saobraćajnih nezgoda i smanjenja broja povrijeđenih osoba u saobraćaju, kao i sprečavanja određenih stanja koja dovode do prekršajnih sankcija.

Halid Emkić

Policijske analize, kako je dodao, pokazale su da su najčešći prekršaji brza vožnja, vožnja pod dejstvom alkohola, vožnja neregistrovanih vozila, a kod pješaka prelazak ulice na mjestima gdje to nije dozvoljeno.

“Nama je prvenstveni cilj djelovati na vozače da ne čine prekršaje, pogotovo i na pješake koji su česti u kršenju određenih propisa kada je u pitanju kretenje u saobraćaju. Cilj nam je da preventivno, odnosno svojim prisustvom na određenim mjestima, utičemo na vozače i pješake da poštuju propise”, dodao je Emkić.

On je apelovao na učesnike u saobraćaju da poštuju propise, naglašavajući da kazne nisu male.

“Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, vozače i pješake, da se pridržavaju saobraćajnih propisa. Posebnu pažnju skrećemo vozačima na zakonska ograničenja u pogledu brzine kretanja vozila, te načina i uslova pod kojima mogu izvršiti radnju preticanja, a posebno da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol, kako bi na taj način zaštitili sebe, lica koja prevoze, kao i druge učesnike u saobraćaju. Ne pribjegavamo kaznama, odnosno represiji, prvenstveno idemo ka prevenciji. Ali ondje gdje dolazi do kršenja propisa policija zaista treba da primjeni zakon. Primjera radi, kazna za pješaka za prelazak ulice na nedozvoljenom mjestu je 50 maraka, a mi u gradu imamo dovoljno “zebri” i dovoljno mjesta gdje se bezbjedno može preći kolovoz”, istakao je Emkić.

Ove aktivnosti će se sprovoditi u oktobru, novembru i dalje, a Emkić je naglasio da građani već trebaju pripremati i vozila za zimski period vožnje, istaknuvši da je zimska oprema obavezna od 15. novembra.

Anketirani građani Distrikta smatraju da su pojačane kontrole u saobraćaju itekako potrebne i da trebaju biti češće, te da sve prekršaje treba kazniti. Pješaci su rekli da se ne osjećaju sigurno jer mnogo vozača ne poštuje propise, ali isto tako vozači kažu da ima pješaka koji ne paze i ulicu prelaze na mjestima koja za to nisu predviđena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!