RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ombudsmeni pozivaju na uvažavanje potreba djece čiji su roditelji u zatvoru

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine dr. Jasminka Džumhur, Nives Jukić i prof. dr Ljubinko Mitrović ukazuju nadležnim organima na važnost osiguranja poštivanja ljudskih prava osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, što uključuje i pravo na održavanje kontakata sa porodicom.

Uređenje dječijeg kutka u Kazneno-popravnom zavodu Bijeljina, Ombudsmeni prepoznaju kao izraz visokog stepena senzibiliteta nadležnih organa za potrebe osoba koje su nalaze na izvršenju krivičnih sankcija. Upravo iz tog razloga, Ombudsmeni pozivaju i druge ustanove za izvršenje krivičnih sankcija da, ukoliko to već do sada nisu učinili, stvore uslove kako bi djeca bila u prilici da održavaju kontakte u prostorijama koje će prilagoditi prvenstveno djeci.

Prema mišljenju Ombudsmena, to što se nalazi u zatvoru ne znači da je zatvorenik prestao biti roditeljem. On i dalje ima roditeljske odgovornosti i njegovo ga dijete treba. Održavanje odnosa između roditelja koji je u zatvoru i djeteta nužno je za uravnoteženo odrastanje i nadvladavanje razvojnih kriza.

Sa aspekta zaštite prava djeteta, Ombudsmeni ističu da su djeca ranjiva, često zanemarena i zaboravljena od društva. Nerijetko su i sama neposredne žrtve, a gotovo uvijek su posredne žrtve. Dijete bez svoje krivnje i samo snosi posljedice zato što su mu otac ili majka u zatvoru. Povrijeđena su i prekršena mnoga njegova prava i ono je prisiljeno živjeti s posljedicama pogrešnoga roditeljskog izbora.

Svjesni činjenice da djeca zatvorenika čine osjetljivu kategoriju djece, Ombudsmeni koriste priliku da ukažu na važnost prepoznavanja prava djece čiji su roditelji u zatvoru, ali i prepoznavanja važnosti inicijativa koje štite i podržavaju vezu između djece i roditelja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.