Arhiva

Пољопривредници блокирали гранични прелаз у Орашју

Због неисплаћених подстицаја за протекле двије године пољопривредници Посавске жупаније  започели су данас блокаду граничног прелаза у Орашју.

„Једини услов који имамо је исплата око четири милиона подстицаја за прошлу и 500.000 марака за 2012. годину, а остаћемо на граничном прелазу све док не добијемо доказ да је и посљедња марка уплаћена на наше рачуне“, категоричан је предсједник Савеза седам удружења пољопривредника  Суљо Тахировић.
Након чврстих обећања да ће током фебруара бити исплаћен дуг по одобреном обрачуну подстицаја за 2012. и 2013. годину и обмане од стране Федералне Владе, око 200 чланова Савеза одлучило се за протесте блокадом државне границе на прелазу Орашје-Жупања.
„Ми смо су огорчени јер чекамо исплату милион и 600 хиљада марака само за пшеницу из прошлогодишње жетве, а ни власници фарми свиња и говеда нису у бољој ситуацији. Правилником о подстицајима  смо такође незадовољни пошто нам Влада Федерације  намеће ригорозне захтјеве који су  изнад европских у погледу приноса, а уопште не признаје подстицаје за робу продану на тржиште РС“ истичу посавски ратари.
Марко Камњеш из насеља Бок у општини Орашје истиче да Влада Федерације БиХ, односно ресорно Министарство из ко зна којих разлога подстиче подјелу тржишта у БиХ.

„Умјесто да нас спајају, они нас дијеле и парчају и онако мало тржиште за политичке поене и столице на којима сједе. Ја ћу се борити свим правним средствима да наплатим подстицај за неколико стотина свиња које сам са свим уредним папирима и рачунима продао купцима изван Федерације“, одлучан је Камњеш.

Док протести трају, саобраћај се усмјерава на гранични прелаз у Шамцу, а организатори преко граничног прелаза у Орашју повремено пуштају само путничке аутомобиле и возила за хитне интервенције.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button