RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Središnje obilježavanje Dana distrikta proteklo očekivano uspješno

Središnje manifestacije obilježavanja 14. obljetnice osnutka distrikta Brčko protekle su vrlo uspješno i bez ikakvih poteškoća ili problema, zaključili su danas i u Vladi i u Policiji. Posjećenost svim manifestacijama bila je očekivano velika, a nije zabilježeno ni jedno značajnije remećenje javnog reda i mira.

Kako se i očekivalo, središnji gradski trg u Brčkom bio je prepun posjetitelja koncerta Željka Samardžića. Tako je bilo i na velikoj smotri folklora „Brčaci svome Distriktu“, kao i na sportskim manifestacijama upriličenim u tu čast. Na svečanoj akademiji je također bilo veličanstveno i kako dolikuje distriktu Brčko, prokomentirao je gradonačelnik Anto Domić, naglašavajući da je zadovoljan cjelokupnom atmosferom.

„Bez obzira koliko god ova obljetnica bila ovijena pritiskom javnosti i pokušajem da jedan manji dio javnosti svojim djelovanjem izdejstvuje da ne slavimo i ne obilježavamo više Dan distrikta, to im nije uspjelo, jer je ogromna većina stanovnika svjesna da je Brčko distrikt tekovina koju smo stvarali jako dugo, da je to nešto što štiti i status stanovika Brčko distrikta i ovaj naš prostor, i koja nam omogućava da zajednički gradimo jednu bolju budućnost“, poručio je Domić.

Na kritike o cijeni organizacije ovogodišnje obljetnice Distrikta, Domić je prokomentirao:

„Iznos od 200 tisuća maraka je možda i veliki, ali je on u ovom trenutku predmet interesovanja, jer je ova i prošla godina po prvi puta rađena tako da se zna koliki je proračun za obilježavanje Dana distrikta. Možda je ta transparentnost koju smo uveli u obilježavanje Dana distrikta jedna vrsta iznenađenja za našu javnost, za čitav civilni sektor, i sve one koji su kritizirali, jer u prošlosti nisu ni znali koliko je koštalo obilježavanje ovakve manifestacije pa onda, samim time, nisu ni imali što kritizirati“.

I sa policijskog aspekta  manifestacija obilježavanja godišnjice distrikta protekla je bez većih poteškoća, kazao je glasnogovornik Policije Brčko ditrikta Halid Emkić. Na pitanje jeli trebao angažman tolikog broja policaca na osiguranju pedesetak prosvjednika on je odgvorio da je to ipak bila stvar procjene zapovjednika pojedinih sektora u Policiji.

„Policija ne prepušta ništa slučaju. Istaknuo sam da su radnje koje je poduzimala policija rađene u skladu sa našim operativnim planovima, koji su doneseni od strane policijskih službenika. Značajno je kazati da su svi segmenti policije dali jedan svoj doprinos u cilju osiguranja ovih aktivnosti. Sa aspekta broja i radnji koje su poduzete, dali je trebalo ili ne toliko policajaca, zaista vidjelo se sada ono što je najbitnije da smo mi zadovoljni provedenim aktivnostima i da su te radnje koje su poduzete dale rezultat“, naglasio je Emkić.

Prema procjenama organizatora, svim dosadašnjim sadržajima manifestacije obilježavanja 14. Obljetnice Brčko distrikta prisustvovalo je najmanje 20 tisuća Brčaka koji su prepoznali vrijednost očuvanja ove multietničke zajednice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Dani IPA-e” započeli pokaznom vježbom o bezbjednoj vožnji motorom

Radio Brčko

KK ”Lavovi”: Pobjeda predpionira protiv ”Feniksa”

Radio Brčko

Vrlo dobar koncert Željka Samardžića održan u Brčkom

Radio Brčko