RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Potrebna naročita pažnja maloljetnika prilikom korištenja interneta

Povodom „Dana sigurnijeg interneta“ koji se u svijetu obilježava tokom mjeseca februara, Policija Brčko Distrikta i Centar za socijalni rad skreću pažnju svima, a naročito mladima i djeci na odgovornije i sigurnije korištenje interneta.

“Ovaj apel treba shvatiti ozbiljno, pogotovo ako se ima u vidu jučerašnja policijska akcija u kojoj su na području Brčko Distrikta slobode lišena četiri lica u vezi krivičnog djela „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije“, kazao je za “Radio Brčko”, dr. Halid Emkić, šef Operativno- komunikacijskog centra Policije Brčko Distrikta.

Kroz svoja preventivna predavanja, Policija o zloupotrebi kod korištenja interneta, pored djece i omladine, upoznaje i roditelje i nastavno osoblje, te na koji način se obratiti policiji u ovakvim situacijama.

Brčko Distrikt ima prilično dobre resurse za prevenciju i sprečavanje nastanka ovog problema jer postoji dovoljan broj stručnjaka u svim institucijama koje mogu da budu uključene u rješavanje  problema zloupotreba prilikom korištenja interneta.

“Često je sam karkter ličnosti i želja za nekom vrstom avanture, eksperimentisanja ili dokazivanja svog statusa na internetu usljed lične nesigurnosti, nesvjesno dovođenje samog sebe, ali i drugih, u opasnost prilikom korištenja intereneta”, pojasnila Senka Petković, uposlenica Centra za socijalni rad Brčko.

Naročito se skreće pažnju roditeljima i starateljima da povećaju nadzor maloljetne djece, a djeci preporučuje veliki oprez i pažnja prilikom korištenja interneta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.