Arhiva

Potrebno redefinirati stipendiranje u distriktu Brčko

Na današnjoj sjednici Vlade Brčko distrikta    usvojena je  Odluka o  kriterijima  i načinu  dodjele stipendija  redovitim studentima  Brčko distrikta BiH .

Odlukom je precizirano da će biti stipendirano 250 studenata , kazao je predstojik odjela za obrazovanje u Vladi distrikta Brčko Momčilo Poljić, i naveo  da je visina stipendije i dalje 200 KM, kao i prethodnih godina ,  koje se daju u 10 mjesečnih obroka.

Zaključak današnjeg zasjedanja vlade je da je potrebno  stipendiranje redefinirati , te je Poljiću naloženo da u roku od 60 dana sačini  novi prijedlog  metodologije  stipendiranja, s posebnim osvrtom na deficitarne struke. Ovo je pokušaj da se politikom stipendiranja određenim visokoškolskim usmjerenjima da određeni prioritet.

Poljić je kazao da će napraviti novi prijedlog modela ,u smislu da deficitarna struka bude samo ona za koju poslodavac nedvosmisleno iskaže potrebu i obvezu da ga uposli po završetku studija bez natječaja.

On je još istakao da će napraviti javni poziv poslodavcima da iskažu potrebu za deficitarnim.Nakon toga će se dogovarati model financiranja i sufinanciranja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button