RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Povećan broj korisnika subvencije za struju

Članovi brčanske Vlade, prije dva dana, usvojili su prijedlog Odluke o odobravanju  programu utroška sredstava za subvencioniranje dijela utroška električne energije za posebne kategorije stanovništva.

Od 700. 000 maraka izdvojenih iz budžeta Distrikta, subvenciju za dio utroška električne energije dobiće ukupno 12.545 korisnika iz određenih posebnih kategorija stanovništva.

Ovo je izjavila Nataša Stevanović, šef Pododjela za socijalnu zaštitu, te navela da su podatke o broju korisnika, osim iz ove ustanove, dostavili i Zavod za zapošljavanje i Službe boračko-invalidske zaštite.

Nataša Stevanović

“Na evidencijama su penzioneri i njih će kao uživaoca ovog prava za 2017. godinu biti 7.379 korisnika. Što se tiče nezaposlenih lica, odnosno žena sa 55 i više godina starosti, te muškaraca sa 60 godina života i starijih, njih je ukupno 2.425 korisnika. Zatim, korisnici stalne osnovne novčane pomoći, djeca bez roditeljskog staranja i punoljetna lica koja su u hraniteljskim porodicama, njih 999 ima pravo na ovu subvenciju. Porodica djece sa posebnim potrebama koje ostvaruju ovo pravo je 426 kao i 1.305 ratnih vojnih i mirnodobskih invalida, te 11 slijepih lica korisnika dodatka za njegu i pomoć drugog lica”, precizirala je Stevanović.

Ona je naglasila da se ukupan broj korisnika ovog prava povećao za 235 korisnika u odnosu na prošlu godinu.

“Penzionera je više za 170, nezaposlenih za 74, dok se kod korisnika stalne osnovne novčane pomoći i djece bez roditeljskog staranja broj korisnika ove subvencije umanjio za sedam. Što se tiče porodica djece sa posebnim potrebama više ih je za 31, kod ratnih –vojnih invalida i mirnodobkih invalida manje je za 27, a kod slijepih lica manje za šest korisnika”, pojasnila je Stevanović.

Prema njenim riječima, iznos subvencije po korisniku ove godine bi trebao biti oko 56 maraka.

Sredstva za ove subvencije će, kako je dodala, najvjerovatnije biti prebačena JP “Komunalno” već krajem iduće sedmice, odnosno nakon što pododjel zvanično dobije odluku Vlade o utrošku ovih sredstava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Bob 14.12.2017. - 11:04 at 11:04

Zato su šutnuli bolesne i bijedu
BRČKO..NASTAVLJENA NEVIDJENA FAŠISTICKA HAJKA NA KORISNIKE SOCIJALNE POMOĆI. MNOGI SU OVE GODINE DOBILI NEGATIVNA RJESENJA I OTELI IM MRVICU HLJEBA. OVOGODISNJA RJEŠENJA SU PREPISKA PROŠLOGODIŠNJIH TAKO DA SU PO ISTOM ZAKONU I ČLANU I STAVU ISTOG ZAKONA PROŠLOGODIŠNJA POZITIVNA A OVE GODINE SU NEGATIVNA. ČISTI KRIMOFAŠIZAM.ŠTO JE JOŠ GORE IZ KANCELARIJA U CENTRU ZA SOC. ZAŠTITU ISTJERUJU BIJEDU IZ KANCELARIJA BIJEDU I BOLESNE KOJI SU DOŠLI PO INFORMACIJE A NJIHOVE DOKUMENTACIJE NEMA NIGDJE KAO I MIŠLJENJA KOMISIJE.NEKI IZ CENTRA OBJAŠNJAVAJU DA SU SE MOZDA NEKI IZLIJEČILI.U RAZGOVORU SA NEKIM SAM SAZNAO DA SU MNOGI U LOŠIJEM ZDRAVSTVENOM STANJU ŠTO NALAZI POKAZUJU.VJEROVATNO TE NALAZE NIKO NIJE NI POGLEDAO. KAZU DA JE POSLANA NEKA INSPEKTORICA IZ VLADE I SKINULA KOGA JE HTJELA.INFORMACIJA OD RADNIKA CENTRA.KRIMINAL.SVE TE ODBIJENICE JE POTPISAO SEF ZDRAVSTVA SABRIJA ČANDIC KOJI JE VJEROVATNO UPUCEN U SVE TO.MOŽDA CE TE PARE USMJERITI NA VIŠAK OPŠTINSKIH NE..RADNIKA KOJIH PO RIJECIMA JEDNOG INSPEKTORA IZNOSI I DO 80%. I DALJE SE HAJKA NASTAVLJA NA UGROZENE DOK ONIMA KOJI NISTA NE RADE PLATA IZNOSI I DO 4000 KM SA SVAKOJAKIM KOMISIJAMA I DODACIMA. SVE U SVEMU U BRCKOM VLADA NEOFAŠIZAM

Kometari su zaključani.