RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Za odgojeno dijete potrebna je odgojena obitelj

U sklopu kulturno-sportske manifestacije “Frančeskovi dani” sinoć je, u Osnovnoj školi Bijela, upriličeno predavanje o roditeljstvu. Psiholog iz brčanskog Centra za mentalno zdravlje, okupljenim roditeljima je ponudio nekoliko rješenja kako najlakše, a najispravnije, odgajati djecu u današnjem vremenu.

Petar Mendeš

Cilj ovoga susreta je, tvrdi psihologica Zdravka Ivandić iz Centra za mentalno zdravlje Brčko, zapravo pružiti roditeljima osnovne i ispravne informacije o tome koja je i kolika njihova uloga u odgoju djeteta, te koja je uloga obitelji u odgoju djeteta i oblikovanju njihovog prosocijalnog ponašanja.

“Ono što treba da znamo svi to jeste da je obitelj ključ svakog odgoja i da sve ide iz same kuće. Pored toga, ne treba izuzeti i sam kontekst odakle smo i koja je naša socijalna sredina u kojoj odrastamo. Najčešći problem u odnosu roditelj – dijete jeste taj što djeca teže da pomjere granice, zatim roditelji su nedosljedni u odgoju, a evidentna je i neusuglašenost roditeljskog odgoja”, kaže psihologica Ivandić.

Namjera ovakvoga predavanja, prije svega, je da bi se roditeljima ukazalo na činjenicu da je obitelj ipak primarna zajednica iz koje se prvo stječe odgoj, a potom nadoknađuje kroz školski sustav. Ravnatelj Osnovne škole Bijela, Petar Mendeš, ukazao je na problem s kojima se škola svakodnevno susreće kada je riječ o odgoju, a što dokazuje da je potreba za edukacijom samih roditelja neminovna.

“Potreba za edukacijom roditelja je opravdana. Svaki roditelj koji je zaposlen i ima puno svojih obveza propušta mnogo u odgoju i ne može pratiti svoje dijete. Najveći je problem danas ako roditelji vjeruju djeci i opravdavaju ih bezuvjetno, a taj način odgoja nije prihvatljiv, te ako dijete uspjeva iskoristiti dobrotu roditelja i pokušava nametati, nekada i neistinama, svoju volju. Tako se gubi na ulozi nastavnika kao odgojitelja, a gubi i roditelj, samo kasnij. Tada već nemamo možda ni mogućnosti da ispravimo te pogreške”, kaže Mendeš.

Koliko se malo pažnje danas pridaje pravilnom odgoju djeteta možda može poslužiti za primjer i izuzetno slaba zainteresiranost roditelja za ovu temu, barem sudeći prema broju onih koji su se pojavili na ovom vrlo korisnom predavanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!