RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Predrasude, govor mržnje i diskriminacija

U organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta i Misije  OSCE-a u BiH danas je održan okrugli sto o ulozi institucija i civilnog društva u  preveniranju incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i svih oblika diskriminacije.

Nenad Kojić

“Na okruglom stolu smo imali priliku da pogledamo prezentaciju o pojavama  diskriminacije, govora mržnje i predrasudama kao o nečemu o čemu slušamo svaki dan, a ne znamo dovoljno ni šta to znači teoreski ni koje probleme i patnje to može nanijeti nekome”, kazao je Nenad Kojić, predsjednik Skupštinske komisije za zaštitu ljudskih prava.

“Smatramo da je dijalog i komunikacija između predstavnika civilnog društva i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti ključan faktor u razumijevanju tolerancije i pronalaženju modaliteta na koji način u zajednici ostvarit tu saradnju”, naglasila je Amra Hamidović, pravna savjetnica u uredu OSCE-a u Tuzli.

Okrugli sto o ovoj temi organizovan je s ciljem unapređenja saradnje između organizacija civilnog društva, relevantnih institucija Distrikta i Komisije po pitanju preveniranja incidenata počinjenih iz predrasuda, govora mržnje i diskriminacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.