RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Skupštinske komisije: Dupliranje zakona sa državnog i nivoa Distrikta suvišno

Skupšinska Komisija za komunalnu i javnu djelatnost brčanskog Parlamenta, na današnjoj sjednici dala je saglasnost na ulazak u parlamentarnu proceduru Nacrt zakona o stavljanju van snage, Zakona o bezbjednosti saobraćaja, na putevima Brčko-Distrikta, kao i analizirala predložene izmjene i dopune Statuta JP Radio Brčko.

«Moguće stavljanje, van snage zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u Distriktu, ide u pravcu rijšavanja pitanja naplate parkinga, u Brčkom i to u kontekstu činjenice da je već na snazi državni  zakon o saobraćaju koji po automatizmu važi i ovdje. Stoga smatramo da je naš lokalni zakon suvišan», rekao je predsjednik Komisije, poslanik NDP-a, Radoslav Bogičević.

Ovakva pozicija rečeno je i na skupštinskoj Komisiji za praćenje rada Policije, ne predstavlja poteškoću za djelovanje na terenu. «Sasvim dovoljno prostora i ovlaštenja imamo i kroz državni zakon za ovu oblast, a ako bude potrebno postoji mogućnost i amandmanskog djelovanja”, rekao je, ovom prilikom, šef Policije Distrikta Goran Pisić.

Predsjednik komisje, zastupnik SBB-a Šemso Saković, je i tokom sjednice naglasio da Inspekcijske službe, inače su primjenjivali zakon sa državnog nivoa, te da je iskazani stav Policije, u ovom kontekstu, jako bitan.

«Zakon o saobraćaju na područiju Distrikta, u praksi praktično nema primjenu, te u želji da ukinemo, ili smanjimo dupliranja zakona u Distriktu, u odnosu na nivo BiH, sa ovakvim prijedlogom i idemo prema brčanskoj Skupštini», precizirao je Saković.

Statut javnog preduzeća Radio Brčko-Brčko Distrikta-BiH, čije je izmjene i dopune razmatrala resorna Komisija, ima potrebe za doradom i preciznijim formulacijama, pa je uz predloge Upravnog odbora preduzeća, prihvaćen stav, da ga valja  doraditi najkasnije u roku od 60 dana.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!