RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prevencija – ključ u borbi protiv “Američke kuge”

Gnjiloća pčelinjeg legla odnosno «Američka kuga» je zarazna bolest koja napada zdrava pčelinja društva, a moguće je prevenirati i kroz uništavanje zapuštenih košnica, koje su inače izvor bolesti. Navedeno je poenta predavanja profesorice Snežane Milosavljević koje je održano pred više od 300 okupljenih u Gradskom domu kulture. Organizator, Udruženje pčelara Brčko, skup je iskoristilo i za svečanu dodjelu priznanja za najkvalitetniji domaći i inostrani med.

Zdravko Reljić iz Brčkog i Rajko Pejanović iz Šabca, oba za livadski med, dobili su najznačajnija priznanja u kategoriji domaći i inostrani med među 150 prispjelih uzoraka i 84 pčelara iz BiH, zemalja regiona, ali i Švicarske i Austrije. Među najuspješnijim u kategoriji BH medovi su i Mladen Kovačević-Tuzla za lipov, Asmir Duraković- Gradačac za bagrem i Amir Didić-Brčko za cvjetni med. Osim Pejanovića, pehare za drugo i treće mjesto u kategoriji strani med, dobili su Ivica Knežević za kestenov med i Zijad Biserović za bagem oba iz Hrvatske.

«Veoma nam je drago što je veliki broj pčelara iz cijele BiH, ali i iz Hrvatske i Srbije, prisustvovao edukaciji na temu: «Održavanje pčelinjaka u ziimskom periodu», o čemu je govorio eminentni pčelar iz Srbije Slobodan Jevtić, a posebno prezentaciji o prevenciji «Američke kuge», profesorice Snežane Milosavljević jer upravo ova bolest je zabilježenja i u našim košnicama», naglasio je, u ime organizatora, predsjednik Uduženja pčelara Brčko, Veljko Živanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!