RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prinosi kukuruza znatno niži u odnosu na višegodišnji prosjek

Žetva kukuruza, zasijanog na poljoprivrednim površinama od oko 8.500 hektara na području Brčko distrikta, bliži se kraju. Nažalost, prinosi su znatno niži u odnosu na prethodne godine. Ovo nam je potvrdio šef Pododjela za poljoprivredu u Vladi Distrikta, Ferhat Ćejvanović, istaknuvši da je razlog tome dugotrajna suša, što se svakako odrazilo na urod, i pored dobre pripreme zemljišta.

Milorad Kojić

“Prinosi u ovoj godini variraju. Na lošijem zemljištu bilo je između tri i četiri tone kukuruza po hektaru. Na određenim parcelama nije bilo žetve jer su proizvođači procijenili njenu neisplativost, dok je na kvalitetnijim parcelama ubrano i sedam tona kukuruza po hektaru “, napomenuo je Ćejvanović.

Poljoprivrednik iz Donjeg Brezika Milorad Kojić kaže da je, i pored suše, zadovoljan prinosima kukuruza, te da je na svom imanju ove godine dobio 400 kilograma suhog zrna kukuruza po dulumu. Iako je podsjetio da je ove godine otkupna cijena kukuruza 35 maraka za 100 kilograma, što je ispod realne cijene, kaže da kukuruz ne prodaje, već ga koristi za vlastito stočarstvo.

Podsjetimo i mi, Vlada Brčko distrikta ove je godine izdvojila 8,5 milijuna maraka za poticaje poljoprivredne proizvodnje, točnije za biljnu i stočarsku proizvodnju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.