RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prioritetno riješiti pitanje obdaništa i deponije na Ilićki

Mjesna zajednica Ilićka u kojoj živi blizu 4.500 stanovnika, od kojih je veliki broj mladih bračnih parova i djece, smještena je nadomak gradske jezgre Brčkog i s urbanističkim planom uređenosti primjer je drugim naseljima Distrikta.

No, kako Damjan Dundžić, predsjednik mjesne zajednice kaže, najviše im nedostaje obdanište zbog čega će, u narednom razdoblju, pred predstavnike vlasti izaći s ovim prioritetnim pitanjem. Osim toga, naveo je i problem deponije koja, zajedno sa susjedima, Grčicom i Brezikom, godinama predstavlja višestruku opasnost za oko 15.000 stanovnika.

“Ako se u narednom periodu nešto ne riješi, vjerujem da će narod izaći na ulice i blokirati ih”, kaže Dundžić, napominjući da je, uz ovaj, usko povezan i problem plavljenja jednog dijela naselja sa svakim većim padavinama.

„Kada je rađena kanalizacijska mreža za područje Ilićke, planom nisu bile obuhvaćene garaže i podrumi. Mi imamo idejno rješenje za ovaj problem, okvirno vrijedan 500.000 maraka s kojim bismo postavili kolektor na koji bi bile spojene cijeve za oborinske vode“, istakanuo je Dundžić.
Od pozitivnih koraka na Ilićki, u pripremi je izgradnja kružnog toka koji će regulirati promet u najgušćem dijelu naselja, kao i uređenje zelenih površina, te realizacija manjih internih projekata, poput upotpunjavanja knjižnog fonda mjesne zajednice za potrebe stanovništva.
U cilju bolje komunikacije s građanima, Dundžić ističe da su izradili Facebook stranicu, na kojoj se, pored apela za donacije knjiga, mogu pronaći najnovije informacije o MZ Ilićka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.