RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Влада ће у сриједу расправљати о кредиту за „Луку Брчко“

Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привреду у брчанској Влади рекао је да ће се на наредној сједници Владе, заказаној за сриједу 25. октобра, расправљати о кредитном задужењу Брчко дистрикта за пројекат ревитализације брчанске “Луке”.

„До када брчанска Влада треба да донесе одлуку заиста не знам, али сигурно знам да би се ова Влада о томе требала изјаснити. Хоће ли донијети одлуку о кредиту или неће, то је по мом мишљењу мање битно. Неприхватљиво је за Европску банку, али и за Савјет министара БиХ да тај предмет стоји у ладици и да се о њему не изјаснимо. Сматрам да се Влада треба одредити према одлуци како би Европска банка за обнову и развој знала шта даље да чини“, рекао нам је Гудељевић.

Перо Гудељевић

Он је подсјетио да је кредит за брчанску “Луку” у износу од 7 милиона еура кредитних средстава, те о три милиона еура гранта један од четири пројекта у БиХ за које је ова банка одобрила кредитна средства.

„Сви ти пројекти имају дио кредитног задужења, а дио новца представљају грантовска средства. Кредит за “Луку” није везан за усвајање одлуке о повећању акцизе на гориво на нивоу БиХ због чињенице да је Брчко финансијски стабилна локална заједница и да кредит може враћати из других средстава“, нагласио је Гудељевић.
Потписивању Уговора о прихватању кредитних средстава до сада су се енергично противили представници Бошњака. Пројекат ревитализације ЈП „Лука Брчко“ у износу од 10 милиона евра само је један од четири кредита у укупном износу од 46 милиона евра које је одобрила Европска банка за обнову и развој.

Кредитом за “Луку” предвиђено је финансирање укупно пет пројеката: асфалтирање оперативне обале у “Луци”, реконструкцију постојећих индустријских колосијека старих 60 година, измијештање индустријских колосијека из центра града, изградњу приступног пута од Бијељинске цесте до “Луке” и набавку и уградњу нове дизалице са већим капацитетом претовара.

Иначе, БиХ је потписала уговор с Европском банком за обнову и развој, а проведена је комплетна процедура укључујући ратификацију уговора о задужењу за брчанску “Луку” пред надлежним институцијама БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.