Arhiva

Prometne kazne zastarjevaju nakon 5 godina

Stanje sigurnosti  prometa u proteklom razdoblju  na području distrikta Brčko je na zadovoljavajućoj razini, kazao je Kenad Bajrić , zamjenik šefa prometne policije  distriktu Brčko.

Prometne nezgode i  posljedice od prometnih nezgoda, u poređenju na višegodišnje  razdoblje,  sada je daleko povoljnije u prva tri mjeseca ove godine.

Na putevima distrikta nema smrtno stradalih osoba , a bilježi se  i  ukupno smanjenje prometnih nezgoda.

Kada su u pitanju kazne u prometu, izrečene  kroz  prekršajne naloge,  ili kroz sudske postupke, one se vode u registru novčanih  kazni i zastarjevaju nakon 5 godina, nakon čega se brišu iz sustava, bilo da su plaćene ili neplaćene, kaže Bajrić.

Proces registriranja  vozila je već dulje vrijeme izvan Policije i on je  u nadležnosti odjela za javni registar. Bajrić je pojasnio  da je   zakonom o prekršajima  propisano ograničenje osobama koje u registru novčanih kazni imaju neplaćene  kazne, i  kako on  navodi ,  vrlo je  važno istaći  da se  samo radi o pravosnažno neplaćenim novčanim kaznama.

Sve ostale  kazne koje nisu pravosnažne,  ili  za koje se vode određeni sudski postupci , nisu pravosnažne i one se ne računaju kao dug u registru, tako da se  prilikom registriranja vozila i  ne računaju kao neplaćene kazne.

Ono što je problem pri registriranju vozila nije u nadležnosti  Policije , ističe Bajrić,  ali  poziva građane da prije isteka registracije na 15 dana prije,  izvrše provjeru  imaju li  kazne , te  iste uplate , kako ne bi dodatno  više dana  čekali  na  navedenu proceduru  provjere uplata novčanih kazni.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button