RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Neusvajanje regulacionih planova je smrt za Brčko

Zakon o prostornom planiranju koji je donesen prije nešto manje od deset godina u dobrom dijelu nije bio čak ni kompatibilan sa Zakonom o legalizaciji koji je donesen nekoliko godina ranije, kazao je Uroš Vojnović, šed Odjela za javnu bezbjednost u Vladi Brčko Distrikta i naglasio da loša situacija u oblasti regulacije gradnje u Brčkom traje pedest godina unazad.
Ovi zakoni u Brčkom su neusaglašeni među samim sobom, kao i sa životom, odnosno ulicom i gradom u kojem živimo, kazao je Vojnović.
Prvi proces je dobijanje građevinske dozvole, a drugi proces je dobijanje upotrebne dozvole, što ako nije u skladu sa zakonom ne postoji mogućnost da se dobije građevinska dozvola, a odjeljenje izdaje i dokument o upotrebnoj dozvoli. U vezi postojećih problema treba uraditi izmjene i dopune Zakona o prostornom planiranju, a s druge strane, eventualno neusvajanje regulacionih planova za grad je smrt za Brčko, odnoso njegov sveukupni opstanak i razvoj, kazao Vojnović.
Suština izmjena i dopuna Zakona o prostornom planiranju je pojednostavljenje procesa, dobijanje svih potrebnih dokumenata koji bi nas odveli do dobijanja upotrebne dozvole, napomenuo je još Uroš Vojnović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.