RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Promovisana monografija “Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017”

Događaji kojima se obilježava mjesec rođenja Alahovog poslanika Muhameda, u organizaciji Islamske zajednice Brčko, otpočeli su minulog vikenda centralnom Mevludskom akademijom, te promocijom monografije «Upravljanje vakufima u BiH, 1847-2017 godina. O monografiji, pored autora Ahmeda Mehmedovića, govorili su profesori Osman Lavić, te direktor Vakufske direkcije u BiH, Senahid Zaimović.

«Na knjizi sam radio više od godinu dana i u njoj sam uspio, kroz tekst i fotografiju, progovoriti ponešto o pedeset vakifa u BiH među kojima je dvadesetak žena, i o njihovih vakufima, te reći nešto više o djelovanju Direkcije za vakufe BiH, koja na ovim prostorima egzistira u minulih 170 godina, odnosno od 1847 do danas», rekao je, promovišući monografiju, autor Ahmed Mehmedović.

Inače, o vjerskom značaju, ali i aspektima vakufa i vakifa za razvoj BH društva, kroz istoriju, ogroman je doprinos dala Direkcije za vakufe. Pored ostalog i o tome, govorili su njen direktor Senahid Zaimović, profesor Osman Lavić, te u svojstvu domaćina  glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Mustafa Gobeljić.

«Ruža dženetska», -manifestacija kojom se obilježava mjesec rođenja Božjeg poslanika Muhameda Alejhi Selama, biće nastavljena već u petak, kada će na tribini, u džamiji na Ivicima, govoriti Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.