RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHBrčko

Zimski period topliji u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura

Naredni zimski period bit će topliji u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za to doba godine, predviđa dugoročna prognoza vremena FHMZBiH, kao i usaglašena prognoza nacionalnih meteoroloških službi Jugoistočne Europe.

U navedenom periodu nisu isključeni periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja s izrazito većom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonske količine padavina očekuju se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka, uz malu do umjerenu vjerovatnoću od 40 posto.

Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padavine iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini u i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja s lokalno većom količinom padavina, ali i duža sušna razdoblja.

Na vrstu padavina, naročito u zimskom periodu, utječe i temperatura zraka kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi, nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padavina, navode iz FHMZ-a.

Sezonska prognoza odnosi se za razdoblje decembar 2017.  – februar 2018. godine.

Izvor: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!