RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prosječna plata u RS pokriva 49 posto potrošačke korpe

Potrošačka korpa u Republici Srpskoj (RS) u decembru 2019. godine koštala je 1.911,14 KM, a prosječna plata od 939 KM pokrivala je 49,13 posto tih troškova, podaci su entitetskog Saveza sindikata.

U tom bh. entitetu najveća prosječna plata u decembru 2019. godine isplaćena je u finansijskim djelatnostima i osiguranju i iznosi 1.431 KM.

Najniža zarada je u oblasti građevinarstva, svega 647 KM.

Iz Sindikata upozoravaju da su niske prosječne plate u decembru prošle godine primili radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije i to 660 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 706 KM, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna decembarska plata iznosila 662 KM.

Niske plate dobili su i zaposleni u sektoru saobraćaja i skladištenja i to 712 KM, kao i u trgovini 726 KM.

Porodice u RS su najviše novca u decembru trošile za nabavku prehrane 706,65 KM, za stanovanje i komunalne usluge 587,22 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106,35 KM.

Kupovina obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 139,27 KM, higijena i njega zdravlja 89,77 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,65 KM.

Prosječna decembarska plata nakon oporezivanja (neto plata) bila je veća za 22 KM u odnosu na prosječnu zaradu isplaćenu u novembru 2019. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

FBiH: Prosječna plata u februaru 1.046 KM

Radio Brčko

BiH: Prosječna plata u ferbruaru 961 KM

Radio Brčko

Prosječna januarska plata u FBiH iznosila 1.045 KM

Radio Brčko