RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Slaba realizacija kapitalnog proračuna

Članovi Vlade Brčko distrikta danas su odobrili Izvješće o izvršenju prorarčuna za razdoblje od 01. siječnja do 30. rujna 2017. godine. Direktor Direkcije za financije Mato Lučić istaknuo je da su, u pomenutom vremenu, naplatili oko 151,4  milijuna maraka maraka ili 2,3 posto više u odnosu na ostvarenje u prethodnoj godini, odnosno 4,7 više nego u 2015. godini.

“Iz navedenog se vidi da su prihodi Brčko distrikta u blagom porastu iz godine u godinu. Što se tiče rashoda, oni su ostvareni sa oko 107,5 miliona maraka. S obzirom da da proračun Brčko distrikta preko 200 miljuna, evidentno je da su ostvareni mali rashodi,” istaknuo je Lučić.

Rashodi koji su ostvareni su bruto plaće i naknade uposlenika ( 46,3 milijuna), materijalni troškovi i usluge (17,9 milijuna), grantovi ( 36,8 milijuna). “Imamo vrlo malo izvršenje kapitalnog proračuna za ovu fiskalnu godinu, a ono iznosi 1.165,338 maraka”, naveo je Lučić, dodajući da je slaba realizacija kapitalnih projekata uočljiva i s podatkom da je blizu 70 milijuna maraka ostalo iza neizvršenih kapitalnih projekata za ovu i prethodne dvije godine.

Senada Garić

Nastavak sjednice pratila je raprava o Izvješću o radu Inspektorata za razdoblje trećeg kvartala ove godine. Senada Garić, šefica Inspektorata ističe da je Veterinarska inspekcija, prema zadanom planu, od 165 kontrola uradila njih 148, odnosno 90 posto od  predviđenog plana. Po pitanju rada na crno, inspekcija je iskontrolirala 440 osobe koje su imale uredan radno-pravni status, dok je 29 osoba pronađeno da radi na crno.

Garićka je napomenula da inspektori na terenu imaju problema u vezi sa Zakonom o državnoj službi, prema kojem se osobe mogu zapošljavati privremeno, bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, uz naplatu poreza od 10 posto, a što isto žele i ostali poslodavci.

Ona je podsjetila da su tijekom ljeta izvršili kontrolu uzoraka sladoleda, kolača, kokica, kukuruza i dr. čija je analiza pokazala ispravnost proizvoda. Jedino je jezgra oraha iz Kine bila neispravna, te je uništeno preko 3.500 kilograma ovog koštunjavo voća.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.