RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Rješenje postoji i za “bježanje” sa Skupštine

“Partneri u koaliciji točno znaju snagu HDZ-a među Hrvatima Distrikta i stoga i dalje žele surađivati sa nama, a ne sa «preletačima», koji ustupljene mandate pokradu i odnesu u druge stranke” – ovo je, između ostalog, o aktualnoj političkoj situaciji, rečeno na današnjoj pres konferenciji Hrvatske demokratske zajednice u Brčkom.

«Još jednom se potvrdilo, kroz stav parlamentarne većine da oni žele raditi sa nama jer smo mi i na izborima potvrdili da smo stožerna stranka u Hrvata. Zašto ne žele djelovati sa Stjepanovićem, Krndeljom i Mendešom, neka se sami pitaju. Inače, i dalje u Parlamentu ima pet Hrvata. I ukoliko “trojka” ne bude bježala sa sjednica, što su i ranije činili, Parlament će nesmetano funkcionirati. Ukoliko pribjegnu i toj metodi, što nas ne bi iznenadilo, postoje zakonom propisani mehanizmi da brčanski Parlament nesmetano funkcionira i mi ćemo ih znati primijeniti», rekao je predsjednik HDZ-a Distrikta, Anto Domić.

Zastupnik Ilija Marić je istakao da bi prije napustio politiku nego izdao HDZ BiH, kako je to uradio Stjepanović, dok je dopredsjednik Ivica Filipović, rezolutno odbacio insinuacije iskazane juče od strane Ivana Krndelja da se očekuje izlazak iz HDZ-a još jednog zastupnika. Takođe je potvrdio svoju tezu da je u politici ponekada «dva više od tri», argumentujući to podatkom da su on i Domić na izborima dobili 6.157 glasova birača, a «velika trojka», Krndelj, Mendeš i Stjepanović 3.431 glas.

«Pa ne samo da je dva više od tri, nego je, sudeći po egzaktnim podacima, dva gotovo više i od četiri», naglasio je Filipović.

Inače, čelništvo HDZ-a je, s gnušanjem, odbacilo, kako su rekli, insinuacije i laži izrečene juče u kojima se tvrdi da se Stjepanoviću prijetilo zbog napuštanja HDZ-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.