Arhiva

Više edukacije odraslih – prevencija vršnjačkom internet nasilju

Psiholog brčanske Prve osnovne škole, Stanislava Galić, istakla je da nivou države, pa tako ni Distrikta i samih škola, ne postoje neke sveobuhvatne studije o vršnjačkom internet nasilju, kako bi se moglo reći da je ono najraširenije u odnosu na druge oblike nasilja među djecom i mladima.

“U suštini se kod nas radi na prevenciji i korištenje mobitela na nastavi je zabranjeno. Odjel za obrazovanje je krajem prošle godine uradilo Akcioni plan prevencije vršnjačkog nasilja na internetu, a i škole provode projekte na tu temu, te se rade i savjetodavni razgovori sa učenicima, roditeljima i nastavnicima. Roditelji su ti koji prvenstveno moraju da vode računa o tome koliko djeca koriste moderne tehnologije i da ih nauče šta je sve to što ne bi trebali da rade na društvenim mrežama. S tim da ne bih stavila akcenat na to da su internet i društvene mreže loši jer nešto što nam koristi, kriviti zbog naše zloupotrebe, bilo bi jako ružno”, dodala je Galić.

Prema njenim riječima, najbitnija je edukacija o korištenju interneta jer pitanje je da li su zaista i odrasli svjesni opasnosti koje mogu da se dese upotrebom mobilnih telefona i interneta uopšte.

Na temu prevencije vršnjačkog nasilja niz projekata razvila je i Policija Brčko distrikta, i radnje koje su preuzimali u tom pravcu dale su rezultate da u značajnijoj mjeri nema prijava takve vrste.

“U osnovnim i srednjim školama smo imali predavanja kada je u pitanju sigurni internet sve u cilju suzbijanja bilo kakvog nasilja, a može se reći i suicidalnih elemenata”, kazao je šef operativno-komunikacijskog centra brčanske Policije Halid Emkić.

On je istakao da ukoliko se dobije prijava o tome da putem društvenih mreže neka lica upućuju drugima poruke pogrdnih i uvredljivih sadržaja, da policija aktivno postupa  kako bi došla do takvih informacija koje bi se mogle podvesti pod određeni prekršaj ili određeno krivično djelo. Također Policija ima mehanizme i tehničke kapacitete za istragu, ali ako ne može dati odgovor u određenoj mjeri onda sarađuje i sa drugim institucijama i organima koji mogu adekvatno pomoći u tom pravcu. Još je dodao, da sankcije zavise od delikta koji je počinjen.

“Ukoliko se radi o prekršajnim deliktima, odgovorno lice je od 16 do 18 godina, stariji maloljetnik. A kada je u pitanju krivično djelo, prema zakonu, odgovorno je dijete od 14 godina i nadalje dok se protiv djeteta do 14 godina ne može voditi bilo kakav krivični postupak”, pojasnio je Emkić.

On je kazao da je i dalje evidentno prisutna tamna brojka kriminaliteta, odnosno da se jedan broj slučajeva ne prijavi policiji i da uvijek ima onih koji trpe nasilje.

Zato je i ovom prilikom apelovao na sva lica koja su ugrožena i prema kojima je izražen bilo kakav oblik nasilja da to prijave policiji kako bi se adekvatno djelovalo.

Izvor naslovne fotografije: Hazud.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button