RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Romi iz Brčkog dobili ključeve od novih stanova

Ključeve od stanova zgrade u naselju Novo Brčko danas je dobilo osamnaest romskih obitelji. Za izgradnju ovog stambenog objekta, po principu socijalnog stanovanja, utrošeno je oko 800.000 maraka, što je osigurala Europska unija, uz financijsku podršku od 150.00 maraka Vlade Brčko distrikta.

Eldina Aljić jedna je od korisnica koja je danas uselila u svoj stan. Kaže da će zajedno sa suprugom i sinom iz roditeljskog doma, napokon, useliti u vlastiti stan.

Povodom primopredaje zgrade prisutnima, predstavnicima izvršne i zakonodavne lokalne vlasti, predstavnicima EU, te brojnim građanima, obratili su se Lars-Gunner Wigemark, šef Delegacije EU u BiH  i Stefan Fritz, izvršni direktor Hilsfwerk Austria International, kao i gradonačelnik Milić.

“Cilj projekta je da se pruži podrška romskoj populaciji u okviru realizacije Akcionog plana za integraciju Roma u društvo BiH, ali i u Europi. Vrijednost projekta je pet milijuna eura od kojih će se dva i pol milijuna utrošiti za stambeno zbrinjavanje 150 obitelji diljem Bosne i Hercegovine”, istaknuo je povodom današnje primopredaje Wigemark.

Gradonačelnik Milić pozdravio je ovaj pozitivan potez prema romskoj populaciji zahvalivši se svima koji su sudjelovali u njemu. “Korisnici stambene zgrade su birani prema ranije utvrđenim kriterijumima. Mislim da je ovo dobar povod  da konstatujemo kako Brčko distrikt ulaže dosta napora u zbrinjavanju romske populacije. Svjesni smo da je rješavanje njihovog stambenog pitanja samo dio rješenja problema, te da nam u narednom vremenu predstoji rad na potpunoj inkluziji ovog stanovništva”, kazao je gradonačelnik Milić, dodavši da je Ugovorom predviđeno da korisnici stanova plaćaju minimalnu zakupninu, uz mogućnost subvencije za najugroženije.

U ime humanitarne organizacije Hilsfwerk, direktor Fritz  je predastavio projekt koji se provodi na državnoj razini, a po kojem je od 1999. godine zbrinuto 500 romskih obitelji u BiH. Također je naglasio da će u narednom razdoblju, srazmjerno financijama, nastaviti raditi na ovakvim i sličnim projektima.

Ćazim Salihović, predsjednik Udruženja „Romi na djelu“ izrazio je zadovoljstvo što se za njegov narod rješavaju ova velika životna pitanja, ukazavši i na to da je poželjna brža implementacija više ovakvih i sličnih projekata kroz akumulirana sredstva za Rome iz prethodnih proračuna Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.