RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Сафету Бркићу, осуђеном за ратовање у Сирији, обједињене затворске казне

Суд БиХ је, по молби Сафета Бркића, осуђеног за ратовање у Сирији, донио одлуку којом су преиначене пресуде овог и Општинског суда у Високом у погледу одлуке о казни, и изрекао му јединствену затворску казну од три године и два мјесеца.

Суд БиХ је у децембру 2016. правоснажно осудио Бркића на три године затвора за организовање терористичке групе, односно ратовање у Сирији.

У Општинском суду у Високом осуђен у септембру 2014. године, а Кантонални суд у Зеници му је у марту 2015. преиначио пресуду у дијелу одлуке о казни, па је због изазивања народне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости осуђен на три мјесеца затвора.

Бркић је Суду БиХ упутио молбу за уједињење затворских казни које су узете као утврђене, те објавио јединствену пресуду, преноси Бирн.

Бркићу ће у изречену јединствену казну затвора бити урачунато вријеме које је провео на издржавању изречене казне затвора по наведеним пресудама.

Током поступка који је вођен у Суду БиХ, Бркићу није био одређен притвор, а на издржавање казне је, како је раније потврђено Бирн-у, упућен 25. јануара 2017. године.

У пресуди Суда БиХ је наведено да је Бркић 13. маја 2013. са сарајевског Аеродрома отпутовао у Истамбул одакле је илегално прешао у Сирију у град Харитан у намјери да се бори на страни такозване Исламске државе.

Тамо је боравио све до 5. марта 2014. и заједно са другим лицима из БиХ учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни “Исламске државе” у јединици “Муџахири Енсарије”.

При изрицању ове пресуде Суд је као отежавајућу околност цијенио Бркићеву ранију осуђиваност.

Извор: СРНА

Фото: Print screen – http://source.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Sanjinu Sefiću 14 i po godina zatvora

Radio Brčko

Bivši direktor UIO osuđen na devet godina zatvora, biće mu oduzeto 1,7 miliona KM imovine

Radio Brčko

Бивши директор школе осуђен на осам година затвора због полног односа с дјететом

Radio Brčko