RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sarajevo na svjetskoj mapi halal-industrije

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg Sarajevo Halal Fair-a (SHF) – međunarodnog sajma halal-industrije, Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH po drugi put će od 26. do 28. septembra 2019. organizirati ovaj  Sajam u Sarajevu.

Sarajevo Halal Fair će ponovo na jednom mjestu okupiti predstavnike halal-industrije iz zemalja Jugoistočne Evrope, drugih zemalja iz svijeta u kojima je razvijena ova industrija, kao i multinacionalnih kompanija koje su na globalnom tržištu prisutne sa halal-proizvodima i uslugama.

Vlada Kantona Sarajevo partner  je ovogodišnjeg Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2019.  koji će se od 26. do 28. septembra održati u Centru Skenderija.

“Ovo je jedan od rijetkih događaja koji Sarajevo stavljaju na svjetsku mapu halal-industrije. U regiji ne postoje ovakvi događaji, koji pružaju priliku našim firmama da se stave na raspolaganje svjetski rastućem tržištu halal-hrane. Ovo ćemo nastaviti podržavati jer je to prilika za sve ono za što se mi borimo, a to je ekonomski rast i zapošljavanje. Vlada KS će biti partner ovakvim događajima i u budućnosti”, naglasio je na današnjoj press-konferenciji premijer KS Edin Forto.

Predsjednik Uprave BBI banke i glavni organizator sajma Amer Bukvić je zahvalio premijeru  Forti i kantonalnoj vladi na podršci, istitčući kako je ovo dobar primjer javno-privatnog partnerstva.

„SHF 2019 kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika – proizvođača, regulatora, kupaca i potrošača halal-proizvoda i usluga ima za cilj da podstakne ulazak novih kompanija u ovu dinamičnu industriju, tako što će transparentno predstaviti brojne nove poslovne prilike domaćim i međunarodnim kompanijama. Namjera nam je da potaknemo dodatne investicije u našu državu i olakšamo poslovnu saradnju u oblasti halal-industrije koja je u velikoj ekspanziji“, riječi su predsjednika Uprave Bosna Bank International (BBI)  Amera Bukvića. Najavio i četiri prateća događaja koji će biti organizirani tokom Sajma. Takmičenje u poslovnim inovacijama Transformers Roadshow“ koje se organizira u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i čije finale će se održati trećeg dana SHF-a, a najbolje inovacije bit će i novčano nagrađene. Također, SHF će ove godine organizirati i samit direktora islamskih banaka iz svijeta na temu međusobne saradnje i otvaranja tržišta, te dva okrugla stola sa privrednicima iz Saudijske Arabije sa temom proizvodnje hrane, te sa malezijskim privrednicima predvođenim ministrima turizma i unutrašnje trgovine.

Amir Sakić, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u BiH  direktor Media centra Islamske zajednice u BiH, medijskog pokrovitelja Sajma, istakao je da je halal-proizvod u proteklom periodu u BiH i cijelom regionu “zauzeo važno mjesto u javnom  diskursu, da je široko prihvaćen te da konzumenti individualno prepoznaju njegove koristi, a firme poslovnu priliku”.

Kako je naveo direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, Damir Alihodžić, od osnivanja ove agencije 2006. godine do danas, ova agencija je  prema zatjevima halal standarda cetrtificirala 141 kompaniju u regiji u kojoj djeluje, od kojih 101 u BiH.

Medijima se obratio i Emir Pašić, sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj/Gospodarskoj Komori F BiH i najavio održavanje Info dana halal-industrije tokom drugog dana Sajma.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SHF 2019: Potpisan memorandum o saradnji između sedam banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima

Radio Brčko

BBI banka donirala sredstva za kupovinu ultrazvuka ambulanti u Potočarima

Radio Brčko

Velika delegacija iz Malezije i ove godine na Sarajevo Halal Sajmu

Radio Brčko