RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Šarović: SDS i PDP aktivno pregovaraju o formiranju novog Vijeća ministara

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) smatraju da se mora izmijeniti Izborni zakon BiH, kako bi taj proces bio objektivan i odraz stvarne volje građana te pozivaju da se odblokira rad parlamenta Bosne i Hercegovine za šta imaju rješenje – rekli su lideri dvije stranke Mirko Šarović i Branislav Borenović, nakon sastanka u Banjoj Luci.

Šarović je rekao da pregovaranje o novom Vijeću ministara BiH nije vlasništvo SDA, HDZ i SNSD te smatra da to mogu da rade i ove dvije stranke.

-Vijeće ministara će formirati onaj ko je sposoban da napravi koaliciju od 22 poslanika. Svi smo legitimni za to – rekao je on navodeći da su SDS i PDP već i aktivni u tom procesu.

-Trojka (SDA, HDZ i SNSD) nastoji za izmijeni postojeći tekst ANP kako bi ga sveli na 25 stranica te prilagodili ga SNSD-u i na neki način zavarali javnost da to nije ANP – ustvrdio je Šarović i dodao da bi taj dokument BiH vodio u NATO i vjeruje da će ta namjera izmjene ANP-a doživjeti poraz.

Istovremeno, kaže, SDS će pregovarati sa svim strankama o mogućem formiranju vlasti.

-Imamo plan kako ćemo deblokirati Predstavnički dom i sve opcije su u igri – dodao je Šarović i dodao da ANP treba staviti po strani do 2022.

Dodao je da obje stranke imaju prijedloge na koji način treba da se izmijeni Izborni zakon BiH kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

-To je za nas ključno – rakao je Šarović i najavio da će se u narednom periodu usuglasiti stavovi te će pokušati da za to zainteresuju i druge stranke kako bi došlo do izmjene tog zakona.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano i o radu RTRS, čiji rad, kako je naveo, mora biti nezavisan što, kako kaže, sada nije i to se mora mijenjati.

Kada je u pitanju posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o deklaraciji SDA, on je naveo da u pripremi materijala za to zasjedanje treba da učestuvuju sve, a ne jedna stranka.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da očekuje da vrlo brzo dođu do prijedloga Izbornog zakona BiH te da je legitimno pravo da i oni traže političke partnere za formiranje vlasti na nivou BiH, budući da SDA, HDZ i SNSD nisu saopćili da li je njihov raniji dogovor još na snazi.

Najavio je da će nastaviti snažno opoziciono djelovati u Narodnoj skupštini, a kako kaže, obaveza je da daju i svoj stav o nivou BiH, jer iza sebe imaju veliko glasačko tijelo, od 250.000 birača.

-Imamo legitimitet da tražimo da se odblokira rad parlamenta BiH i imamo rješenje kako da do toga dođe, ako ništa zbog desetina sporazuma na koje se čeka saglasnost – rekao je Borenović ističući da su u pitanju brojni projekti, za RS u vrijednosti od oko milijardu KM, gdje je jedan od najvećih projekata obilaznica kod Doboja.

Predsjednici ove dvije stranke su najavili da će razgovori o bitnim aktulenim i stranačkim pitanjima biti nastavljeni u kontinutitetu.

Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bosni i Hercegovini šest miliona dolara do 2021. godine

Radio Brčko

EBRD planira u 2019. odobriti BiH 300 miliona eura

Radio Brčko

Borenović: Slobodni mediji su temelj demokratskog društva

Radio Brčko