RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sindikat Elektrodistribucije JP “Komunalno” upućuje APEL ZA POMOĆ 

U skladu sa lošim stanjem koje je odavno prisutno u JP “Komunalno Brčko”, a koje je generisano višegodišnjim lošim upravljanjem, Sindikat Elektrodistribucije javnog preduzeća, ovim putem, želi poslati APEL – ZAHTJEV ZA POMOĆ svim relevantnim činiocima vlasti u Brčko distriktu BiH.

U proteklom periodu smo se više puta oglašavali, kako organima rukovođenja JP “Komunalno Brčko”, tako Gradonačelniku i Osnivaču, ukazujući na neprofesionalizam organa rukovođenja koji će svojim radom i odlukama dovesti preduzeće u probleme.

Primjera radi, menadžment je donio odluku o linearnom smanjenju plata svim zaposlenim u 2017. godini gdje su najviše pogođeni zaposleni sa nižim platama, a da efekti smanjenja plata nisu riješili lošu finansijsku situaciju, nego je ista sve lošija.

U proteklom periodu (od formiranja javnog preduzeća) preduzeće je imalo organe rukovođenja – menadžment koji je zadovoljavao razne interese, a najviše sopstvene, zbog čega su doveli naše preduzeće do ivice propasti, gdje se oko 2. 000 građana Brčko distrikta (oko 470 zaposlenih) dovodi na ivicu egzistencije, a građane Distrikta u neizvjesnost u pogledu izvršenja komunalnih usluga, prvenstveno redovne isporuke električne energije, proizvodnje i isporuke vode kao i zbrinjavanja otpada.

Mi, članovi sindikata RJ “Elektrodistribucija”, nismo zaslužili da preduzeće dođe u bezizlazan položaj jer je većina zaposlenih izvršavala sve svoje radne zadatke i zaradila svoju platu.

Negativno poslovanje preduzeća je počelo raznoraznim nepotrebnim nabavkama, počevši od nepotrebnih softvera, izmišljanja radnih mjesta i zapošljavanja izvršilaca u administraciji, nabavci upravne zgrade, nabavci daljinskog upravljanja na objektima za koje se tvrdi da nisu u vlasništvu JP „Komunalno“ i mnogih drugih sumnjivih nabavki  koje je teško i nabrojati.

Posebno ističemo nabavku vozila kroz operativni lizing gdje će javno preduzeće samo za iznajmljivanje 16 vozila (koja nisu naše vlasništvo) izdvojiti milionska sredstva. Činjenica je da u ovoj godini ostajemo bez ovih vozila (po Ugovoru vozila se vraćaju najmodavcu, tj. lizing kući u drugoj polovini 2018. godine), a što će uveliko otežati rad preduzeća, gdje mi kao javni servis, nećemo moći adekvatno odgovoriti realnim potrebama Brčko distrikta BiH u izvršenju pomenutih javnih usluga.

Više mjeseci “Komunalno” nema organe rukovođenja i ne postoji jasna hijerarhija u donošenju odluka koje su značajne za normalno funkcionisanje našeg preduzeća. Najveći problem oko kupovine električne energije su uspješno riješili zaposlenici JP-a, bez prisustva organa rukovođenja i bez smjernica menadžmenta, što stvara minimalne pretpostavke za normalno poslovanje u 2018. godini.

Svjesni činjenice da bez kvalitetnog rukovodstva JP “Komunalno Brčko”, vlasništvo građana Brčko distrikta, će nastaviti da produbljuje trenutne, prvenstveno finansijske probleme, što će samo ubrzati defenitivnu propast, bez obzira na sav trud zaposlenika na izvršenju svojih svakodnevnih radnih zadataka.

U skladu sa gore navedenim ponovo naglašavamo da dovođenjem nekompetentnog rukovodstva u JP “Komunalno Brčko”, koje je jako loše, po nama katastrofalno vršilo upravljanje u predhodnom periodu, nisu oštećeni samo zaposleni u našem preduzeću nego i svi građani Brčko distrikta, koji svoje obaveze prema JP-u plaćaju redovno, u skladu sa zakonskom regulativom Brčko distrikta BiH.

Ovaj dopis šaljemo kao zadnje upozorenje svim relevantnim osobama i institucijama u Brčko distriktu, jer mi kao zaposlenici nećemo čekati da se preduzeće rasparča dovodeći sve nas na ivicu egzistencije.

Zbog toga tražimo sljedeće da se riješi:

  1. Iznađe rješenje za finansijsku pomoć kojom bi se finansijsko stanje dovelo na održivo,
  2. Izbor novog menadžmenta koje bi imalo kompetencije da upravlja sa preduzećem

Ukoliko se ne iznađe rješenja i preduzeće će samo povećati svoje obaveze jer se i plate isplaćuju na račun povećanja duga preduzeće i plaćanja sve većih zateznih kamata, bićemo primorani izvršiti obustavu rada, u skladu sa zakonom i pokrenuti sudske postupke prema svim odgovornim za nastalu situaciju u preduzeću.

Takođe, obavijestiti ćemo Državnu regulatornu agenciju o prelijevanju prihoda iz Licencirane djelatnosti distribucija električne energije u druge djelatnosti preduzeća kao što su vodosnabdijevanje i odvoz čvrstog otpada.

Brčko: 16.01.2018. godine

Predsjednik Sindikalne organizacije: Zoran Gajić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.