RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Slijepi i slabovidni u Brčkom prosvjedom traže bolji status

Predstavnici Udruge slijepih i slabovidnih osoba Brčko distrikta prosvjedovali su danas ispred skupštinske dvorane tražeći da im se izjednače prava sa onima koja imaju slijepe i slabovidne osobe u entitetima. Lovro Lovrić, predstavnik Udruge, u izjavi za medije kaže da su zakoni o socijalnoj zaštiti u entitetima BiH usklađeni i mnogo povoljniji nego u distriktu Brčko.

„U Federaciji BiH imaju primanja po tri osnova: sanatorni dodatak, tuđa njega i pomoć, te lična naknada, a u Distriktu i dalje primamo sramotnih 60 maraka. Mi ćemo se založiti da se to uskladi i u distriktu Brčko, pa da i mi imamo primanje po tri osnova. Još je jedan apsurd da u Brčkom nema Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. To je velika sramota i ruglo što je Distrikt najlošiji primjer u okruženju. Prije četiri godine vlast nije ništa učinila za ovu populaciju, a nisu ni sada. Evo sada imaju šansu za popravni i zato neka se ova vlast uhvati posla i neka opravdaju povjerenje koje smo im dali na izborima. Uskladite ta prava da konačno ova napaćena populacija ugleda svjetlo na kraju tunela“, poručuje Lovrić!.

Gradonačelnik Siniša Milić kaže da je Vlada već krenula u izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti čime će status invalidnih osoba u Brčko distriktu biti znatno popravljen.

„Mi smo na prošloj sjednici Vlade usvojili Zakon o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, čime smo praktički eliminirali te primjedbe na način da je u prijedlogu proračuna za 2018. godinu izdvojeno dodatnih negdje oko 980.000 maraka, a na osnovu tog usvojenog zakona. Time se predviđa povećanje iznosa za tuđu njegu i pomoć. Konačan iznos te naknade će biti utvrđen kroz podzakonske akte, a na osnovu metodologije koja se primjenjuje u tim oblastima. Tako će taj iznos svakako biti veći od onoga koji su oni do sada dobijali. Dakle, ovisno o stupnju invalidnosti. I taj će dokument biti značajno usuglašen sa sličnim rješenjima u našem okruženju, tako da s te strane mislim da su uklonjeni bilo kakvi razlozi za prosvjed“, pojašnjava gradonačelnik Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.