RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Srednjoškolci žele više praktične nastave

Praktična nastava je preduslov da učenici do kraja svog školovanja steknu vještine koje treba da imaju za zvanje koje pohađaju. U brčanskim srednjim školama, učenici praktičnu nastavu obavljaju kako u školi, tako i u ustanovama, firmama i ugostiteljskim objektima sa kojima su škole sklopile ugovore.

Sead Bečić, direktor Poljoprivredno-medicinske škole, istakao je da su u ovoj školi za neka zanimanja zadovoljni načinom na koji se praksa obavlja, a za neka nisu.

“Za bolje sticanje znanja i vještina, učenici trebaju bolju opremljenost škola, trebaju bolje uslove za praktičnu nastavu. Ne samo u školama, nego i veću otvorenost privrednih subjekata za prijem učenika u svoje pogone. A samim tim treba omogućiti da škola ostvaruje i prihode. Nema prave praktične nastave ako učenici ne vide rezultate svog rada”, rekao je Bečić.

Učenica IV razreda, Ines Močević, prehrambeni tehničar, kazala je da u njenom razredu nisu zadovoljni načinom na koji obavljaju praksu, te da žele više adekvatne praktične nastave i to u labaratorijama.

“Mi kao učenici stručnih škola zahtijevamo više prakse da bi bili bolje pripremljeni za naše buduće poslove i za tržište rada”, naglasila je Zehra Dedić, učenica IV razreda, smjer farmaceutski tehničar.

Ines Močević i Zehra Dedić

Odjel za obrazovanje brčanske Vlade, iz godine u godinu, kako je rekla Danijela Ristanić, viši stručni saradnik za srednje obrazovanje, pokušava unaprijediti realizaciju praktične nastave u svim sferama, kako nabavkom potrebne opreme za sve škole, tako i obezbijeđivanjem dodatnih materijala na imanju Poljoprivredno-medicinske škole.

Ona je naglasila da će se uskoro raditi i na donošenju novog Pravilnika o komercijalnim djelatnostima škola kako bi škole i njeni učenici mogli zaraditi, a čime bi se svakako unaprijedila praktična nastava.

Prema njenim riječima, Pravilnikom bi se odredilo u koje svrhe bi se novac zarađen kroz praktičnu nastavu, a što je moguće kroz određena stručna zanimanja u svim srednjim školama, mogao i upotrijebiti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.