RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U ponedjeljak počinje pripremna nastava

Na području Brčko distrikta BiH, u ponedjeljak 22. janura 2018.godine, započinje realizacija pripremne nastave koja je zakonski obavezna za djecu predškolskog uzrasta koja nisu pohađala vrtić.

Šef Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje brčanske Vlade, Mara Matkić, istakla je da je evidentirano oko 450 djece koja će proći kroz pripremu za školu.

“Pripremna nastava od ukupno 150 obaveznih nastavnih sati će se odvijati u dva ciklusa. Prvi ciklus počinje u ponedjeljak gdje će biti 10 odgojno-obrazovnih grupa, dok drugi ciklus počinje nakon proljetnog raspusta u aprilu, gdje će biti 15 odgojno-obrazovnih grupa. Sa djecom će raditi odgojitelji uposleni u našu predškolsku ustanovu koji se bave pripremom za školu”, dodala je Matkić.

Prema njenim riječima, pripremna nastava će se odvijati u Sedmoj osnovnoj školi, centralnoj i područnoj školi u Palanci, zatim u osnovnim školama Brka, Maoča,  Šatorovići, te područnim školama Ražljevo, Klanac, Grbavica i Brezik.

Vaspitačica u vrtiću “Naša djeca”, Sabina Glibanović, koja će držati pripremnu nastavu u područnoj školi na Klancu, kazala je da će za 150 sati pripremne nastave, sa djecom biti odrađeno šest vaspitno-obrazovnih oblasti, kako bi se što bolje pripremila za školu.

“To će da bude i kroz igru kako bi bilo prilagođeno njihovom uzrastu i njihovm mogućnostima i sposobnostima. Radićemo sa djecom razvoj govora, početne matematičke pojmove. Imat ćemo likovno, muzičko i fizičko vaspitanje. Upoznat ćemo djecu sa likovnim tehnikama, sa instrumentima i sa tim šta je to ritam, kao i prilagoditi im njihove fizičke pokrete i njihovu motoriku. Radit ćemo ustvari sve ono što je potrebno jednom djetetu kako bi na što lakši način krenulo u prvi razred osnovne škole”, pojasnila je Glibanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.