RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

Vlada Brčko Distrikta, na današnjem zasjedanju, usvojila je izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i odobrila utrošak sredstava grantova za udruženja i rad nekoliko mjesnih zajednica.

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju usvojene su kako bi se zokružila pravna regulativa za djelovanje javnih i privatnih univerziteta i fakulteta u Brčko Distriktu.

“Izmjene zakona tiču se procesa akreditacije onih univerziteta koji budu predali zahtjev, nostrifikovanja diploma u inostranstvu i otklanjanja pravnog vakuma za funcionisnaje Ekonomskog fakulteta u Brčkom”, kazao je Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje.

Vlada Brčko Distrikta odobrila je utrošak sredstava grantova za udruženja proistekla iz rata i rad nekoliko mjesnih zajednica koje nisu dobile sredstva u protekloj godine iz razloga što su svoja sredstva pravdali nakon 30. juna.

Radi se o ukupno 13 udruženja i mjesnih zajednica, a iznos odobrenih sredstava je 160.000 KM.

Vlada Brčko Distrikta je svoje 30. redovno zasjedanje prekinula kod usvojene tačke koja se ticala utvrđivanja stope poreza na nekretnine u Brčko Distriktu, u iznosu od 0,05 % koja je i dalje na snazi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.