RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Volonteri Omladinske organizacije SVITAC promiču toleranciju kroz umjetnost

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan volontera. Ovogodišnji slogan kampanje Ujedinjenih nacija “Volonteri djeluju prvi. Ovdje. Svuda” nastao je s ciljem prepoznavanja uloge volontera diljem svijeta i njihovog djelovanja u kriznim situacijama, bez obzira na sigurnosne rizike s kojima se često suočavaju.

Volonteri Adin Midžić i Mania Mumirović

Brčanski volonteri Omladinske organizacije SVITAC u okviru projekta „Tolerancija i kulturna raznolikost kroz glazbu, umjetnost i sport 2017.“ danas su imali jednu od svojih kreativnih radionica za djecu od četiri do petnaest godina. “Aktivnosti koje sporovodimo u radu s djecom promoviraju kulturnu raznolikost, vrijednost tolerancije  i uzajamno poštovanja. Također, potičemo kreativno izražavanje, međunarodni angažman i zajednički rad učesnika u izgradnji kulturnog pomirenja i jačanja veza”, priča Adin Midžić, koordinator projekta i volonter ove organizacije od 2012. godine, ali i nekadašnji član Europske volonterske službe u Njemačkoj gdje je kao volonter boravio godinu dana. Stečeno iskustvo u radu s djecom prenio je ovdje, gdje radi kao voditelj glazbene radionice u Omladinskom centru.

Mania Mumirović (18) iz Njemačke po programu EVS-a već tri mjeseca volontira u Brčkom. Kaže da voli raditi s djecom, te da joj se ovdje najviše dopala atmosfera u kojoj ljudi rade. Vjeruje da će se ponovno vratiti u našu zemlju, nakon završetka programa. 

Milan Popić

Kroz razmjenu volontera po programu EVS-a iz BiH i inozemstva, na državnoj razini Omladinske organizacije SVITAC prošlo je preko šezdeset mladih ljudi.  “Volonteri koji dođu kod nas usmjereni su na socijalni i rad sa djecom, uz mogućnost pokretanja vlastitog projekta. Obično su to sati njihovog jezika, dramska sekcija ili neka druga aktivnost. Program postoji od 1998. godine, a kod nas  od 2008.godine. Iz BiH je do sad otišlo oko trideset volontera, koji su se nakon šest mjeseci ili godinu dana vratili s novim iskustvima. Neki su uspjeli naći posao, a neki su se nastavili baviti volontiranjem”, istaknuo je Miloš Popić u ime Omladinske organizacije SVITAC.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.