Arhiva

Zakonskim riješenjem CIK-a građani Brčko distrikta bez određenog entitetskog državljanstva ne mogu glasovati

Nužno je građane distrikta informirati da moraju imati etitetsko državljanstvo da  bi bili na biračkom popisu, a  oni koji žele biti na listama političkih stranaka moraju biti do 15.05. na biračkom popisu, kazao je dr. Anto Domić gradonačelnik Brčko distrikta BiH  na danas održanom  sastanku   predstavnika  Vlade i Skupštine Brčko distrikta , Izbornog povjerenstva  Brčko distrikta BiH, kao i predstavnika  svih političkih  stranaka  koje su registrirane u Brčkom..

On je kazao da  se bez  entitetskog državljanstva ne mogu  naći na biračkom popisu , te  neće moći glasovati, jer je  sadašnja  zakonska riješenja  donijeo  državni parlament. Mi ih moramo implementirati i upoznajemo političke stranke  s aktualnim stanjem , kazao je  dr. DomićLokalno Izborno povjerenstvo priprema medijsku kampanju u cilju informiranja  javnosti ,  kazao je još  gradonačelnik.

Ivan Krndelj predsjednik brčanskog HSS-a je istakao nezadovoljstvo prezentiranim riješenjima i   kazao da na žalost svi građani koji imaju važeće dokumente države BiH, neće moći ostvariti biračko pravo, bez nekih dodatnih uvjeta koji se krše s arbitražnom odlukom za Brčko, i koji su na štetu građana Brčko distrikta .On smatra da  Vlada i Lokalno Izborno povjerenstvo  nisu na vrijeme upoznali  Skupštinu , i da se nije reagiralo na vrijeme , kao i  to  da nije dobio odgovor na postavljeno pitanje tko je od predstavnika Brčko distrikta učestvovao u donošenju takvih riješenja. On je naveo da će ovo ići do Strazbura i da će zasigurno  ovaj zakon biti oboren.

Đorđa Kojić predsjednik Skupštine  distrikta Brčko je kazao da je optimist po pitanju  entitetskog državljanstva i da ima dosta zahtjeva za određivanje i jednog i drugog državljanstva, dok se u matičnim knjigama  provjerava da građani koji imaju entitetsko državljanstvo  automatski idu na birački spisak.

Istina je da za sada  imamo oko 30.000 građana s entitetskim državljanstvom kaže Kojić i  ovom prilikom  poziva sve građane da provjere imaju li entitetsko državljastvo,  a ako nemaju da izvade novo entitetsko državljastvo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button