RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijesti

Професори Јелка и Мухарем Скелић након 40 година пензиoнисани

Када су једног врелог августовског дана 1973. године аутобусом из Дервенте преко Модриче, Градачца и прашњавим макадамом кроз Пелагићево стигли у Брчко, тек свршени  диф-овци Јелка Ерцег и Мухарем Скелић ни једног тренутка нису помислили да ће у брчанској Економској школи завршити радни вијек.

„Примио нас је велики човјек Љубо Чабрић, тадашњи директор Еономске школе и рекао нам да одмах почињемо радити. Када смо питали за рјешење о запослењу, лаконски је одговорио: Па ја сам вам рекао“ сјећа се тих августовских дана професор Скелић, који од средине јануара 2014. године, са супругом Јелком полако троши прве пензионерске дане.

Овог угледног педагога и одбојкашког тренера у Брчком, али и широм одбојкашког свијета знају под именом Скела. Истина, његови спортски почеци везани су за игру под обручима,захваљујући којој је из Дервенте стигао до јуниорске репрезентације СФРЈ и титуле балканског шампиона, да би одласком у Сарајево 1969. на факултет започео да игра одбојку, којој је остао вјеран до данашњих дана.

Прије тога захваљујући  наставнику фискултуре Драги Симићу 1968. на финалу у Сарајеву постао је побједник малих олимпијских игара у скоку у даљ скоком од 6,64 цм.

„Одбојку сам почео да играм на наговор професора Бранка Драганића, да би се веома брзо усталио у првом тиму Босне,тадашњем члану најелитније југословенске лиге.Њему сам касније био помоћник на мјесту селектора јуниорске женске репрезентације СФРЈ.По доласку у Брчко наступао сам за Јединство до 1980. када започињем тренерску каријеру која је трајала до 2002. године“ казује нам професор Скелић коме је др Манојловић из Бањалуке,прије неколико мјесеци успјешно оперисао оба кука.

Иако сјајна гимнастичарка, његова колегиница и животна сапутница Јелка,која је прва дипломирала у генерацији, по доласку у Брчко посвећује се породици,синовима Игору и Саши, а у посљедње вријеме и унуку Андреју.

„Бројне су анегдоте из школе.Највеће изненађење приредили су ми матуранти мог разреда 2006. године када су ми на растанку поклонили букет од 100 ружа. То до сада нико у тој школи није доживио. Пошто Економску школу углавном похађају дјевојке, знала сам све њихове велике и мале младалачке тајне“,са поносом, али и сјетом казује нам професорица Јелка Скелић.

Професор Зоран Милуновић,колега по струци брачног пара Скелић,наглашава да је све мање таквих педагога, који су до посљедњег радног дана са истом одговорношћу прилазили настави.

„Задуго се у брчанском образовању неће појавити такви ентузијасти међу просвјетарима.Вјерујем да смо поштовање према њима изразили и прије неколико дана када их је цијели колектив Економске школе испратио у више него заслужену пензију“ истиче професор Милуновић.

Кроз „одбојкашке“ руке професора Скелића  прошло је више успјешних одбојкаша међу којима посебно истиче Мирка Чулића, Ведада Глинца и Елдина Хаџића све бивше репрезентативце екс Југославије.

„Од 1985.године до половине 1988. тренирао сам одбојкашице Градачца,једну дивну генерацију коју је предводила Бранка Ојданић.Била су то златна времена женске одбојке у том градићу“ сјећа се професор Скелић.

Бављењем клупском одбојком  у Брчком, проф.Скелић је завршио 2002. године Остаће упамћен као тренер Јединства који је још 2000. године у разигравању са екипама из Оџака и Какња освојио прву титулу шампиона БиХ, коју су тадашњи противници уједињења одбојке у БиХ за столом поништили.

„Још ратне 1993.године у Брчком смо обновили рад одбојкашког клуба, да бисмо нешто касније оформили и женски клуб. Они су и данас перјанице одбојке у БиХ и срећан сам ако сам имало допринио њиховим, и данас веома успјешним резултатима“ завршава своје казивање професор Мухарем Скелић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!