RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Što prije usvojiti Zakon o transplantaciji

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, predsjednik Parlamenta Brčko distrikta BiH Đorđa Kojić, danas je primio predstavnike brčanskog Udruženja oboljelih od bubrežnih bolesti“Bubreg“.

Tokom sastanka, kome je prisustvovala i Anđa Nikolić, šef Odjela za zdravstvo brčanske Vlade, sa predstavnicima“Bubrega“ razgovaralo se o potrebi da se što prije usvoji Zakon o transplantaciji Distrikta.

„Smjernice ovog zakona su usvojene i insistirat ću da taj zakon što prije uđe u skupštinsku proceduru, te očekujem da bude jednoglasno usvojen od svih poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH“, kazao je Kojić.

Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić,  istakla je da je Zakona o transplantaciji vrlo složen i kompleksan, ali da se nada da će on do kraja godine ipak biti usvojen.

“To je na kraju krajeva nekakva osnova da bi BiH mogla da uđe eventualno u Eurotransplant, što je naš cilj svakako u prvom redu”, dodala je Nikolić.

Ona je dodala i da u BiH nema jedinstvene liste bolesnika kojima je potrebna transplantacija, izuzev kantonalnih, te da se pokušalo da se formira lista Brčko distrikta koja bi se uputila u BiH pa bi se kandidati onda redali po već usvojenim kriterijima.

“Međutim, do sada još nismo formirali tu listu jer nam je izostala pomoć od profesora sa klinike, vezano za kriterije po kojima bi se kandidati stavljali na tu listu”, precizirala je Nikolić.

Kada je riječ o priznavanju ststusa invalida, Nikolić je naglasila da to apsulutno ne zavisi od Vlade Brčko distrikta jer je to u nadležnosti entitetskih i BiH Penziono- invalidskih osiguranja, odnosno komisija koje rade na ocjenama invaliditeta.

Željka Ljubičić, predsjednica udruženja”Bubreg”, ovom prilikom je istakla da u Brčkom na dijalizi trenutno ima 63 pacijenta, dok ih je 10 transplantiranih.

“U našem centru ima oko dvadesetak potencijalnih pacijenata za transplantaciju, ali to sve treba ispitati, uraditi obradu, da bi se napravila konačna lista i da bi se oni stavili na neku od postojećih lista”, dodala je Ljubičić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.