RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

23. MFF: Deset kratkih dokumentaraca ‘U fokusu’

Neka od najboljih novijih ostvarenja kinematografije Mediterana donosi program ‘U fokusu’ ovogodišnjeg izdanja Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu. U ovom off programu MFF-a bit će prikazano deset kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.

Od više emotivnog nego narativnog diskursa u španjolskom filmu ‘Luka’, priče o sredovječnoj ženi koja nakon 19 godina borbe otkriva da je po treći put oboljela od raka dojke, do putovanja s revolucionarnim balkanskim umjetnikom Božom Vrećom, program ‘U Fokusu’ nam donosi showcase priča od kojih su neke već posjetile prestižne filmske festivale širom svijeta, objavili su organizatori.

Tako će u dva festivalska dana na programu biti dokumentarac ‘Luka’ španjolskog redatelja Remediosa Malváreza, ‘Još samo tri mjeseca’ redateljice Hannah Himan Pessah iz Izraela, i ‘Split’ redateljice Renate Poljak. Iz susjedne Hrvatske uz ovaj, dolazi nam i priča o razornom potresu ‘Još malo do Nove Godine’ redatelja Marka Bičanića te ‘Martin Torpedo’ redatelja Tonija Jelenića.

‘U fokusu’ gledamo i ‘Isječke’ španjolskog redateljskog dvojca Conche Barquero i Alejandra Alvarada, ‘Ovo nije moja majka’ Javiera Loarte i nagrađivani dokumentarac ‘Maldita, ljubavna pjesma Sarajevu’ redatelja Amaia Remireza i Raúl de la Fuente Calle.

Zanimljiva priča o društvenoj i ekološkoj nepravdi u Beirutu moći će se pogledati u filmu ‘Ovo mučno sjećanje koje nije moje’ redatelja Panosa Aprahamiana, a na programu je i fiktivni eko dokumentarac iz budućnosti ‘Bokahontas’ redateljice Jane Radan iz Srbije i Crne Gore.

Kako su priopćili organizatori, filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival će se održavati od 11. do 15. listopada u Širokom Brijegu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.