RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Letjelica Nase namjerno udarila u asteroid kako bi se testirala mogućnost odbrane Zemlje

Letjelica američke svemirske agencije NASA namjerno je noćas udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovječanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće prijetnje.

Letjelica Nase, manja od automobila, udarila je svoju metu brzinom većom od 20.000 kilometara na sat u predviđeno vrijeme (1.14 po srednjoevropskom vremenu danas), prenosi Frans pres.

Timovi Nase okupljeni u kontrolnom centru misije u Lorelu u američkoj državi Merilend, s oduševljenjem su pratili spektakularne snimke asteroida kako se približava neposredno prije sudara.

Galaktički veliki udarac dogodio se na udaljenosti od 9,6 miliona kilometara, sa svemirskom letjelicom nazvanom Dart koja je udarila u asteroid od 160 metara nazvan Dimorfos brzonom od 22,500 kilometra na sat.

Naučnici su očekivali da će udarcem da se napravi krater, izbaci kamenje u svemir i najvažnije da se malo promijeni orbita asteroida.

Iako je udarac bio odmah očigledan, radio signal Darta je odjednom prekinut, biće potrebno više dana ili nedjelja prije nego što se utvrdi u kolikoj meri je promjenjena putanja asteroida.

Očekuje se da putanja bude promjenjena jedan stepen, što ne zvuči da je mnogo, ali naučnici kažu da će to predstavljati znatnu promjenu tokom godina, prenosi AP.

Naučnici i stručnjaci za odbranu planete više vole da malo pomjere preteći asteroid ili kometu sa putanje, nego da ih raznesu i stvore više delova koji bi mogli da padnu na Zemlju.

Misija koja je koštala 325 miliona dolara predstavljala je prvi pokušaj promjene položaja asteroida ili nekog prirodnog objekta u svemiru.

“Dinosaurusi nisu imali svemirski program da znaju šta dolazi, ali mi imamo”, rekla je viši stručnjak Nase za klimu Ketrin Kalvin u osvrtu na masovno izumiranje dinosaurusa prije 66 miliona godina koje je, vjeruje se, izazvano velikim udarcem asteroida, vulkanskim erupcijama ili obje te pojave.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!