RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Дани словенске писмености

Поводом Дана Словенске писмености у част Ћирила и Методија, Српско просвјетно и културно друштво “ПРОСВЈЕТА” је синоћ у просторијама Галерије “Сава Шумановић” отворила изложбу под називом “Рукописна средњовјековна баштина Бранковића”, која потиче из средњег вијека.

Потпредсједник “Просвјете”, Ведрана Драгичевић, каже да је ово само једна у низу од манифестација које се успјешно организују и ова изложба нас подсјећа на утемељиваче наше културе.

“Изложба потиче из Смедерева, прије тога је била изложена на Филолошком факултету у Бања Луци и ми смо успјели ове године да потпишемо споразум о сарадњи и ово један од начина да се промовише ћирилица међу млађом популацијом јер је она саставни дио српског идентитета”, рекла је Ведрана Драгичевић.

На изложби су представљени најљепши ћирилични рукописи брчанских средњошколаца који су се пријавили на конкурс у склопу овог програма. Једна од њих је ученица дугог разреда ЈУ Гимназије “Васо Пелагић”, Зорана Видовић која је освојила дуго мјесто на овом такмичењу и каже да ће и даље настојати испољити љубав према језику кроз даље школовање.

Грађани дистрикта имаће прилику да до 15. јуна, сваког радног дана од осам до 16 часова посјете Галерију и погледају изложбу.

У оквиру Дана словенске писмености вечерас биће одржано предавање професорице др Миланке Бабић, а у сриједу књижевно вече под називом “Сасвим случајно и без теме спајамо стихове, људе и вријеме”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: Божићни концерт 5. јануара биће круна обиљежавања 120 годишњице СПКД Просвјета

Vladimir Matijević

Održana „Prosvjetina“ Treća smotra veterana folklora

Sanita Jerković Ibrahimović

Петнаеста смотра српског фолклорa

Admir Kadrić