RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба “Бог и човјек”

Изложба умјетничких радова “Бог и човјек” протојереја Војислава Билбије отворена је у Градској галерији у Брчком и трајаће до краја мјесеца.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић, који је изложбу прогласио отвореном, истакао је да је изложба у Брчком отворена након Бањалуке, те да у протиним радовима свако може потражити одговоре на суштинска питања о односу човјека и Бога.

Аутор изложбе Марко Билбија рекао је новинарима након отварања да је изложено протиних 66 радова који су настали у протеклих 50 година, те да су рађени различитим техникама на различитим материјалима.

“Радови с једне стране представљају фолклор, а с друге стране садрже и оно што је духовно и сакрално. У свима њима преплиће се и једно и друго како би приказало оно што прота види као нешто што човјеку долази од Бога и оно што долази од човјека из његове суштине”, истакао је Билбија.

Он је додао да је на нашем говорном подручју ова изложба посљедњи пут била отворена 1989. године у београдском Музеју примењене уметности.

“У међувремену, прота је своје радове излагао у Берлину, Паризу, Луксембургу, Амстердаму и Ротердаму. Главна његова дјела настала су након те 1989. године, па су на овој изложби изложени и ти радови, прије свега кивот Свете Анастасије који се налази у Студеници, и кивот Светог Симеона Мироточивог из манастира Хиландар, али смо нашли начин да их изложимо у овој поставци”, истакао је Билбија.

Он је додао да је отварање изложбе планирано и у другим градовима, у Републици Српској, Србији и Грчкој.

Милош Суботић, члан Конзервативног клуба Брчко који је организатор изложбе у сарадњи са Друштвом пријатеља манастира Хиландар из Бањалуке, подсјетио је да је изложба отворена у оквиру манифестације “Видовдански дани”.

Он је навео да ће до краја мјесеца, до када ће трајати манифестација, бити одржана предавања владике Илариона, професора Мила Ломпара и академика Матије Бећковића, док ће централни догађај бити Света архијерејска литургија и литија улицама града на Видовдан 28. јуна.

Организатор “Видовданских дана” је Конзервативни клуб Брчко у сарадњи са српским удружењима и друштвима, а одржавају се под покровитељством предсједника Скупштине дистрикта Синише Милића.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo: Peto izdanje ‘Golf-Festa’ okupilo vlasnike automobila marke ‘golf’ iz BiH i zemalja okruženja

Vladimir Matijević

Brčko: Otvorena izložba povodom Dana nezavisnosti BiH

Mirsad Arnautović

Брчко: Отворена изложба посвећена животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа

Миљана Ђурђевић