RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба о Меши Селимовићу

У склопу прославе 120 година од оснивања „Просвјете“ у БиХ, а поводом 40 година од смрти писца Меше Селимовића у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко вечерас jе у нашем граду отоврена изложба Архива Србије и Андрићевог института под називом „Меша Селимовић избор докумената“.

„Изложба чији су аутори Јелица Рељић, Александар Марковић и Никола Аџић постављена je у галерији „Сава Шумановић“ и представљена на 13 “форекса” на којима су фотографије и значајни документи из Селимовићевог одрастања и рада, а чине најзначајније свједочење о животу Меше Селимовића,“ рекла је Ведрана Драгичевић потпредјесдница СПКД  „Просвјета“ Брчко.

Она је позвала све ученике основних и средњих школа да заједно са својим наставницима матерњих језика, дођу и виде изложбу како би стекли комплетну слику о животу и раду овог великог књижевника.

Руководилац драмско-рецитаторске секције при СПКД „Просвјета“ Душко Милошевић рекао је да је Меша Селимовић један од навјећих писаца прошлог вијека који је написао такве романе који су актуелни и данас.

„Дјела Меше Селимовића су обавезна лектира у средњим школама и кога читаоци добро познају. Ми памтимо писце по њиховим дјелима али је добро да се присјетимо и ствари из живота писаца и видимо која су признања добијали за свој рад и на тај начин боље схватимо дјела која су написали. Велико богатство је сазнати нешто више о животу и дјелу неког писца,“ рекао је Милошевић.

Он је нагласио да су Селимовићеве реченице „поучне као народне пословице а њежне као лирске пјесме“.

„Имамо доста његових цитата и по друштвеним мрежама виђамо доста страница на којима су његови цитати, који су постала самостална дјела, а да и сами не знамо да су настали од Селимовића,“ истакао је Милошевић и препоручио свима ако нису, да још једном прочитају дјела овог великог књижевника.

Изложба посвећена Меши Селимовићу биће постављена до 10. јануара 2023. године и биће отворена за све посјетиоце сваким радним даном од 8 до 15.30 часова.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

„Просвјета“ реализовала изложбу и смотру рецитатора

Admir Kadrić

Брчко: Побједници 24. Смотре рецитатора Александра Свитлица и Теодора Обреновић

Radio Brčko

Брчко: Отворена изложба “Иво Андрић”

Vladimir Matijević