RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Izložba “Bolni krik Brčkog” još jedan dokaz stradanja nesrpskih civila u gradu

U sklopu manifestacije ‘Obilježavanje 30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom’, u organizaciji brčanskih udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša, sinoć je u Domu Islahijeta, otvorena izložba dokumentarnih fotografija pod nazivom „Bolni krik Brčkog“.

„Kroz 162 dokumentarne fotografije obuhvaćen je period od želje da „Brčko bude oaza mira“, odnosno protesta protiv sukoba i rata, pa do povratka protjeranih u svoje domove u Brčkom“, rekao je u ime organizatora Udruženja porodica poginulih, nasilno odvedenih i ubijenih civila Brčko, predsjednik Ramiz Ahmetović.

O autoru izložbe, Atahu Mahiću, te značaju onoga što je na fotografijama zabilježeno, govorili su magistar Muhamed Mujkić i profesor dr Asim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina Sarajevo.

„Ovo što vidimo na fotografijama bukvalno govori više od 1.000 riječi i zbog toga mislim da na ovakav način najdublje i najpraktičnije čuvamo i održavamo kulturu sjećanja koja nam je nepohodna kako se nikad više ne bi ponovila stradanja kroz koja smo prošli ne samo u posljednjem ratu“, rekao je profesor Muratović.

Nezavisni zastupnik u brčanskoj skupštini i Zlatni ljiljan Armije RBIH Alija Denjagić je izložbu ocjenio veoma važnom jer na krajnje argumentovan način govori o svemu što nam se dešavalo, a posebno o stradanjima nesrpskih civila u Brčkom.

“Ova izložba svjedoči o nečemu što se desilo, a ne o nečemu što je možda bilo. Ovo su činjenice zabilježene na fotografijama, a činjenice govore sve”, naglasio je Denjagić.

Izložba u zgradi Islahijeta ostaje otvorena narednih petnaest dana.

Inače, obilježavanje stradanja nesrpskih civila u Brčkom će biti nastavljeno u srijedu 4. maja, polaganjem cvijeća i obraćanjem predstavnika udruženja ispred hotela Grand Posavina, zatim sale DTV Partizan, te hangara „Logora Luka“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom održana manifestacija “Europski tjedan sporta”

Sandra Živković

Брчко: Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

Vladimir Matijević

Брчко: Отворена изложба Ивана Коцића – “Рециклажа игре”

Vladimir Matijević