RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Приказан филм “Чекајући Хандкеа”

Дугометражно документарно остварење Горана Радовановића “Чекајући Хандкеа” премијерно je синоћ приказано у Брчком. Филм говори о томе како је винар Срђан Петровић из Велике Хоче са Косова сазнавши да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност, одлучио да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији. Постављање плоче захвалности славном писцу постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији. Сам редитељ овог филма Горан Радовановић, каже да је филм почео да снима још прије пандемије вируса корона те да га је то прекинуло у намјери да ово остварење угледа свијетло дана.

„Увијек је изазов снимати овакве филмове али радили смо га у фазама. Није лако снимати на Косову јер вам требају одређене дозволе локалних власти. Имам велико искуство и није било толико тешко привести крају ово дјело“, рекао је Радовановић

Он је додао да га је екстремно тежак положај српског народа на Косову и Метохији навео да сними овај филм.

„У енклавама Гораждевац, Велика Хоча и Ораховац која су специфична мјеста гдје је и кретање српског становништва отежано и самим тим је тешко носити идеју идентитета и бити слободан,“ нагласио је Радовановић додавши да је мотив филма био да се прикаже идентитетски живот Срба на Косову кроз призму људских права.

Синоћна премијера у организацији СПКД “Просвјета” и Конзервативног клуба Брчко била је хуманитарног карактера за помоћ српском народу на Косову и Метохији.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Film ‘Sarajevo Safari’ u fokusu drugog dana AJB DOC-a

Vladimir Matijević

Djeca sa Kosova i Metohije završavaju svoju posjetu Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

“Дара из Јасеновца” испала из трке за Оскара, “Кво вадис, Аида?” уврштена међу 15 кандидата

Radio Brčko