RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: HKD “Napredak” radi na intenziviranju suradnje s drugim kulturnim društvima

Plan rada brčanskog Hrvatsko – kulturnog društva “Napredak” za ovu godinu predviđa više aktivnosti, od kojih je prva 25. veljače, kada će tradicionalno biti upriličen Pokladni karneval u suradnji sa školama Distrikta.

Predsjednik “Napretka” Mirko Jozić dodaje da ukoliko budu u mogućnosti, planiraju pored standardnih aktivnosti organiziranja prijama, domjenaka, koncerata i izložbi, koje obavljaju svake godine, upriličiti i nove.

Ove godine nastojat će raditi na intenziviranju suradnje s druga dva brčanska kulturna društva, BZK “Preporodom” i SPKD “Prosvjetom”. Jozić ističe kako su u fazi dogovora da u travnju, za vrijeme Uskrsa, Vaskrsa i početka Ramazana, uz pomoć Distrikta organiziraju zajednički događaj i program na koji će biti upriličen dolazak Sarajevske filharmonije, dodajući kako je to za sada ideja koju žele realizirati, ali da moraju dodatno definirati opseg, lokaciju te financijske prilike.

fra Mirko Jozić, predsjednik HKD “Napredak”

“Pokušat ćemo pojačati suradnju na svim kulturnim planovima triju društava. Zajednički život može se graditi isključivo na kulturnim vrednotama, a sve ostalo su dobrosusjedski odnosi koji su sjajni, ali oni ne mogu izdržat kritične situacije. Ovi koji se grade na kulturnim vrednotama, oni mogu nadživjeti kojekakve krize”, ističe Jozić.

Jedan od najvećih problema “Napretka” koji je već godinama prisutan, je problem cjelokupnog prostora, a naročito dvorane koja je dotrajala u svim segmentima te treba renovaciju. Jozić ističe kako su učinili prve korake u pripremanju dokumentacije za renoviranje, no to je opsežan posao te trebaju snažnu podršku Vlade Brčko distrikta, Republike Hrvatske, a možda čak i Europske unije. Ističe da, kako bi dobili potrebne dozvole i financijska sredstva te krenuli s radom, moraju kompletirati projektnu dokumentaciju koja iziskuje velike troškove.

“Svi se slažu da treba obnoviti zgradu, najprije dvoranu, a kada dođemo do točke i pitanja kako naći novac, nitko nema konkretan zaključak”, kaže Jozić.

Hrvatsko – kulturno društvo „Napredak“ kao i svake godine, iz svog fonda izdvaja novac za stipendiranje učenika i studenata. Planiraju dodijeliti desetak stipendija u vrijednosti od 100 i 200 KM mjesečno dodajući kako bi bilo sjajno da mogu podijeliti više stipendija zato što postoje potrebe za tim, ali su im sredstva ograničena.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Predstavljena knjiga “Kršćani u zemlji islama” fra Marinka Pejića

Radio Brčko

Karnevalska povorka prošetala kroz Brčko

Radio Brčko

Predavanjem “Biblijski motivi u hrvatskoj književnosti” nastavljeni Frančeskovi dani u Brčkom

Sandra Živković