RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: “Neolit” organizovao izložbu za učenike Gimnazije

U organizaciji Centra za istraživanje „Neolit Brčko“, danas je u Gimnaziji otvorena arheološka izložba pod nazivom „Mali arheolog –znanje pobjeđuje“.

U narednih pet dana nastavno osoblje i učenici brčanske Gimnazije u holu svoje škole imat će priliku da pogledaju razne artefakte koji su postavljeni u okviru arheološke izložbe, koje ima edukativni karakter.

Milorad Ćirković, predsjednik Nevladine organizacije “Neolit” istakao je da njihova zbirka ima status spomenika kulture u postupku zaštite od 2015. godine.

„Ovo je rijedak primjer da možete vidjeti artefakte od ledenog doba ka dalje. Izložba čiji je spektar od izuzetne vrijednosti praktično ima svrhu praćenja teoretskog nastavnog plana obrazovanja i upoznavanje učenika sa kulturnom baštinom naše lokalne zajednice“, kazao je Ćirković.

Direktor Gimnazije Amela Helać je istakla da je za učenike jedna ovakva izložba veoma značajna.

„U suštini naši učenici četiri godine izučavaju historiju i geografiju, zatim predmete iz umjetnosti, a i profesori jezika su se zainteresovali za ovu izlužbu, tako da smatram da je ovo jedno stručno usavršavanje naših učenika“, dodala je Helać.

Izložba je zatvorenog tipa, a na njenom otvorenju dana su su bili učenici prvih razreda Gimnazije.

Finansijsku donaciju u svrhu stručnog usavršavanja učenika, kako je dodao Ćirković, osigurao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Na kraju je dodao da u budućnosti planiraju ovakve izložbe organizovati i u drugim brčanskim školama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Отворена изложба Ивана Коцића – “Рециклажа игре”

Vladimir Matijević

Брчко: Отворена изложба посвећена животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа

Миљана Ђурђевић

Brčko: Otvorena izložba slika naivnog slikarstva