RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Održan koncert u čast Franzu Schubertu – velikanu klasične glazbe

Povodom 225. obljetnice rođenja jednog od od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu Franza Schuberta, sinoć je u ispunjenom “Napretkovom” domu upriličen koncert u njegovu čast. Brčanska publika je imala priliku poslušati ciklus Schubertovih pjesama te njegove dvije sonatine pisane za klavir i violinu u izvođenju pijanistice Darije Kadrić i violinistice Jasmine Kasumović iz Tuzle.

Predsjednik HKD “Napredak“ fra Mirko Jozić rekao je kako mu je čast radnu godinu “Napretka” započeti kvalitetnim koncertom klasiče glazbe u čast Franzu Schubertu.

„Danas je rođendan velikana klasične glazbe Franza Schuberta i to nam je bio povod da organiziramo ovaj koncert i moram naglasiti da “Napredak” ima veliku sreću što surađuje s izvrsnim glazbenicama i umjetnicama kao što su Darija Kadrić i Jasmina Kasumović koje su prihvatile izazov i koncert pripremile u vrlo kratkom vremenu“, kazao je Jozić.

On je dodao kako se nada da će u Brčkom zaživjeti praksa organiziranja koncerata kvalitetne klasične glazbe i kulture.

Violinistica Jasmina Kasumović je kazala kako je Schubert značajan skladatelj koji je obilježio glazbeni svijet te je iskazala zadovoljstvo time što se u Brčkom održava koncert u njegovu čast.

„Schubert je jedan veliki umjetnik i drago mi je što su to ovdje u rukovodstvu “Napretka”, a i publika to prepoznali. Dvorana je ispunjena i mogu reći da mi se čini da je publika večeras uživala u klasičnoj glazbi“, kazala je Kasumović.

Pijanistica Darija Kadrić je ovom prilikom istaknula kako smatra da je publika vrlo zainteresirana za koncerte i klasičnu glazbu.

„Mislim da je ovaj koncert u ovo vrijeme jedno osvježenje, a pogotovo događaj gdje ljudi imaju priliku izaći i saslušati koncert te se družiti s drugim ljudima“, rekla je Kadrić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

SAD: Na koncertu poznatog repera poginulo najmanje osam osoba

Radio Brčko

Uskršnji prijem u brčanskom “Napretku”

Admir Kadrić

Ветерани из петнаест градова у Брчком

Admir Kadrić